Unităţile medicale, indiferent dacă sunt de stat sau private, care greşesc în privinţa asistenţei medicale acordate populaţiei vor avea autorizaţia de funcţionare suspendată, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
"Unităţile private (...) şi cele de stat, îmi extind afirmaţia, (...) care au greşit în a acorda asistenţă medicală populaţiei vor avea suspendată autorizaţia de funcţionare, şi îmi asum acest lucru. Bineînţeles, pe un temei legal. Pe de altă parte, dacă în sistemul public există fapte de natură penală, nu voi ezita nicio clipă să mă adresez justiţiei", a afirmat Sorina Pintea.
Totuşi, ministrul a ţinut să sublinieze că în România există spitale private serioase, dar consideră că au existat prea multe erori, referindu-se la cazul falşilor medici descoperiţi că au profesat în spitale din România.
"Toate aceste lucruri se întâmplă cu complicitatea cuiva. La spitalul din Ilfov s-a întâmplat cu complicitatea celor din spital, în aceste clinici private, unde acest cetăţean făcea intervenţii, se făcea cu complicitatea celor de acolo. (...) Până la urmă va trebui să facem curăţenie", a mai spus Pintea, citată de Mediafax.
Anterior, ministrul a admis că o persoană a reuşit să lucreze la un spital de stat din România pe baza unei diplome de studii falsificate.
Astfel, Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu falsul medic Raluca Daniela Bîrsan, în vârstă de 30 de ani, un contract de voluntariat, în condiţiile în care femeia a depus o diplomă de studii falsificată.
Este al treilea caz de fals medic descoperit în România în ultima perioadă, după italianul Matteo Politi şi o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică, dar primul caz de fals medic descoperit că a lucrat într-un spital de stat.