Ministrul Sănătăţii vrea angajarea unui mai mare număr de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă

Ministrul Sănătăţii vrea angajarea unui mai mare număr de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă

Ministrul Sănătăţii consideră că este nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă, pentru reducerea presiunii asupra spitalelor şi creşterea accesului la servicii medicale. 

Măsura a fost anunţată după o întâlnire între ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şi  reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România, Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România şi membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii.

În cadrul întâlnirii s-a discutat situaţia medicinei de urgenţă din România, cu accent asupra rolului esenţial pe care îl au serviciile judeţene de ambulanţă.

"Ţinând cont de faptul că peste 90% din intervenţiile medicale de urgenţă prespitaliceşti la nivel naţional sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sănătăţii a argumentat necesitatea unei schimbări de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgenţă în serviciile de ambulanţă", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

"În acest fel vor putea fi acordate mai uşor populaţiei servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă", mai arată ministerul.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va iniţia demersurile necesare pentru completarea ordonanţei guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, pentru a flexibiliza procesul de pregătire profesională a personalului medical superior, angajat în SAJ/SABIF, cu o vechime mai mare de 10 ani.

De asemenea, la întâlnire au fost discutate solicitările de natură salarială din partea sindicatelor.

Ministrul a promis că va iniţia la nivel guvernamental demersurile necesare pentru revizuirea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanţă, prin modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017, în sensul corectării salariilor pentru funcţiile de asistent medical, operator-registrator de urgenţă şi a funcţiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA şi muncitor, respectiv pentru managerul general şi membrii Comitetului director.

În plus, Ministerul Sănătăţii va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanţă.

Pentru a îmbunătăţi dotarea serviciilor de ambulanţă, Ministerul Sănătăţii va face paşii necesari pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achiziţiei de ambulanţe din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România au prezentat rezultatul unui sondaj realizat în serviciile publice de ambulanţă, privind coordonarea serviciilor publice de ambulanţă de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit rezultatelor sondajului, din cei 7.924 de angajaţi care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătăţii.

viewscnt