Noul heliport al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), amplasat pe Blocul Operator Central, va fi finalizat în luna august şi va putea fi folosit din toamnă, în urma unei investiţii de 800.000 euro, a anunţat joi compania care a susţinut financiar proiectul.
Heliportul Spitalului Universitar reprezintă o premieră pentru unităţile medicale din Bucureşti, potrivit experţilor.
“O altă premieră pentru unităţile medicale din Capitală este reprezentată de faptul că elicopterele medicale vor beneficia de două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte! Astfel, indiferent de momentul zilei, elicopterele medicale de urgenţă vor putea ateriza, iar cazurile medicale vor fi preluate de specialiştii Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU)”, menţionează comunicatul companiei.
După finalizarea noului heliport, pacienţii vor putea fi transportaţi direct în UPU cu ajutorul unui lift şi al unui culoar suprateran.
Platforma heliportului are o structură metalică formată din rigle tip grinzi din oţel şi stâlpi zăbreliţi, este dotată cu jgheaburi şi plase de siguranţă, cu instalaţie electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecţie şi de stingere a incendiilor.
“Data de finalizare a proiectului este estimată pentru finalul lunii august, urmând ca punerea în funcţiune să se realizeze în această toamnă”, precizează comunicatul.
Realizarea noului heliport va permite preluarea mai multor cazuri grave de către Spitalul Universitar din Capitală, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale.
"În 2018, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar au fost transferaţi cu elicopterul peste 200 de pacienţi din toată ţara, iar fiecare secundă este vitală în salvarea acestor oameni. Noul heliport ne va permite să preluăm şi mai multe cazuri grave care vor putea beneficia de îngrijiri medicale avansate în Spitalul Universitar”, a declarat managerul Spitalului Universitar, dr. Adriana Nica, citată în comunicat.
“Practic, avem un colectiv medical înalt specializat (medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri etc), iar în curând vom avea şi cel mai modern heliport din ţară. Este un proiect de succes care stabileşte un nou standard de performanţă în sistemul sanitar românesc”, a completat managerul.
Heliportul a fost realizat cu sprijinul financiar al companiei MaxBet. Compania ABC Development Aviation este proiectantul şi managerul de proiect al heliportului, societatea fiind specializată în construcţia de heliporturi medicale şi civile.
O altă investiţie CSR derulată de aceeaşi companie la Spitalul Universitar din Capitală a constat în amenajarea şi dotarea Centrului de Pretransplant de celule stem, unde sunt pregătiţi pacienţi cu leucemie în vederea transplantului medular, investiţia având o valoare de 200.000 euro.
SUUB este unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din România de grad IA, care are în structura sa peste 45 de secţii şi compartimente în specialităţile medicale şi chirurgicale.
Anual, la spital sunt îngrijiţi peste 55.000 de bolnavi în spitalizare continuă, peste 60.000 de bolnavi în spitalizare de zi, iar consulturile în UPU şi Ambulatoriul integrat depăşesc pe an 300.000 de pacienţi.
O altă unitate medicală din Capitală care va avea un heliport nou este Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie”. Construcţia va începe în toamna acestui an şi va deservi pacienţii care au nevoie de intervenţie medicale de urgenţă în Spitalul “Marie Curie”.