Activitatea de transplant din România continuă să dea semne de revigorare, numărul de donatori de organe ajungând la 74, nivel maxim al ultimilor trei ani.
Astfel, în cursul nopţii dintre 8 şi 9 decembrie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, familia unui tânăr aflat în moarte cerebrală a acceptat prelevarea organelor pentru transplant.
“Alte 3 persoane pot spune că s-au născut a doua oară ca urmare a deciziei familiei de a fi de acord ca organele rudei lor să fie prelevate şi dăruite, pentru a fi transplantate unor semeni necunoscuţi”, a anunţat luni Agenţia Naţională de Transplant (ANT).
Prelevarea de organe din cursul nopţii trecute este a patra din acest an realizată la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi a 74-a la nivel naţional.
Numărul de transplanturi ar putea fi mai mare, însă activitatea de transplant funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare din România.
“Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. Din păcate, până în prezent, funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare, în care a existat disponibilitatea de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire şi implicare, o echipă de coordonare de transplant”, menţiona recent ANT.
România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
Ministerul Sănătăţii a realizat la finalul anului trecut un proiect de lege a transplantului, care prevede că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor fi obligate să facă activitate de prelevare de organe.
La începutul acestui an, ANT şi-a propus să crească numărul de donatori de organe prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical care activează în domeniul transplantului în România.