Organizaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice lansează o campanie de informare a populaţiei despre importanţa vaccinării

Organizaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice lansează o campanie de informare a populaţiei despre importanţa vaccinării

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a lansat marţi o campanie care vizează informarea populaţiei din România despre importanţa vaccinării ca măsură de prevenţie.

Campania, numită ”Iniţiativă pentru viitor”, are în vedere ca populaţia să fie informată în mod corect şi complet despre vaccinare.

”Ca pacienţi cu boli cronice ştim cel mai bine cât este de importantă este prevenţia şi vaccinarea. Ştim că aşa ne putem proteja şi, la rândul nostru putem fi protejaţi. Ca pacienţi cu afecţiuni cronice, avem nevoie ca populaţia să fie informată în mod corect şi complet despre vaccinare, aşa că noi facem primul pas”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu, citat într-un comunicat al organizaţiei.

“Vaccinarea constituie o temă importantă de sănătate publică, pe care dorim să o readucem în discuţia publică şi îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să susţină acest demers, profesionişti, organizaţii profesionale sau societăţi ştiinţifice, pacienţi, aparţinători, părinţi. Avem nevoie ca vocea noastră să fie mai puternică şi vă invităm să ne fiţi alături în acest demers”, a completat el.

Lipsa informaţiilor suficiente, ezitanţa la vaccinare, eşecul în a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme în aprovizionarea şi finanţarea vaccinării şi migraţia populaţiei constituţie bariere importante în creşterea acoperirii vaccinării împotriva rujeolei, potrivit raportului ”Organizarea şi furnizarea serviciilor de vaccinare în Uniunea Europeană”, realizat pentru Comisia Europeană.

România se situează în penultimul loc în UE ca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu 86%, depăşind doar Italia (85%). Media europeană este de 93,5%.

În România au fost raportate până la data de 29 martie 2019 un număr de 16.293 cazuri de rujeolă, din care 62 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

viewscnt