Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că în România va fi funcţională piaţa asigurărilor private de sănătate, după model occidental, care ar putea salva situaţia dezastruoasă din acest sector vital.
Afirmaţia a fost făcută de ministru în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru ”România liberă“, care trateaza mai multe probleme ale sistemului medical din România de la sigurări, coplata în sistemul privat şi disfuncţionalităţi ale sistemului public.
Potrivit ministrului nemulţumirile persoanelor asigurate care nu pot beneficia
în timp util de analize medicale şi investigaţii deoarece plafoanele decontate de CNAS se epuizează în primele zile ale unei luni calendaristice se datorează faptului că ”suntem 5 milioane de persoane care plătim asigurarea socială de sănătate în România pentru 17 milioane” cât şi faptului că alături de Bulgaria ”suntem singura ţară din UE, care nu avem asigurări private de sănătate”.
”Persoanele neasigurate beneficiază de pachetul minim de servicii care acoperă cam tot, urgenţe medico-chirurgicale, boli cu potenţial endemic, sarcina şi lehuzia. Dacă se duc în urgenţă sunt trataţi la fel ca pe o persoană care plăteşte asigurarea. Atâta vreme cât avem acest sistem de asigurări sociale vom avea o problemă. Pe de altă parte, cred că suntem singura ţară din UE, care nu avem asigurări private de sănătate” a afirmat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătaţii susţine că OUG privind introducerea coplăţii în sectorul medical privat este primul pas către rezolvarea problemei fondurilor insuficente din sistemul de asigurări sociale.
”Ce fac eu, ca un act de mare curaj, introducând această contribuţie personală, practic creează calea introducerii acestui tip de asigurări, de care avem nevoie. Degeaba ne ascundem după degete. De pildă, Germania are vreo patru categorii de asigurări. Inclusiv spitalele publice ar putea să beneficize de aceste asigurări. Ceea ce facem acum este să stimulăm sectorul public să fie mai eficient şi să preia zona publică aşa cum trebuie” a mai precizat ministrul.
Sorina Pintea a negat că OUG ar stabili coplata pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi şi a afirmat că modificarea legislativă va introduce de fapt
”o contribuţie personală”.
”Dacă cineva doreşte să se adreseze sistemului privat, care teoretic are condiţii mai bune, plăteşte o sumă în plus faţă de ceea ce statul decontează pe actul medical. Oricum pacientul plătea, dar suma viza servicii hoteliere, nu mai ştiu ce taxe pentru nu ştiu ce... Şi atunci am spus că este mai bine să ieşim din zona gri. Dacă tot plăteşte pacientul, să ştim foarte clar pentru ce plăteşte. Eu cred că vor scădea tarifele în sectorul privat, pentru că nu-şi vor permite să sară calul, totul va fi transparent. Este un act curajos, dar mi-am asumat, pentru că trebuie să recunoaştem că avem o problemă”, a mai spus Sorina Pintea.
Totodată Ministerul Sănătăţii susţine că are şi susţinerea Consiliul Concurenţei în această problemă.