Prescripţia medicală a alimentelor sănătoase ar putea salva vieţi şi bani, arată un studiu realizat în SUA

Prescripţia medicală a alimentelor sănătoase ar putea salva vieţi şi bani, arată un studiu realizat în SUA

Eliberarea de prescripţii medicale pentru alimente sănătoase ar putea reduce riscul dezvoltării unor boli cronice costisitoare, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, şi ar genera o scădere sensibilă a costurilor legate de îngrijirea medicală, arată un studiu realizat în Statele Unite.

Reţetele medicale ar putea chiar cuprinde şi o reducere de 30% pentru alimente, inclusiv fructe şi legume.

Utilizând o simulare computerizată, cercetătorii au calculat că reţetele pentru alimente ar putea preveni până la 3,28 milioane de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic şi accidente vasculare cerebrale, şi ar putea să genereze economii de 100.2 miliarde de dolari în privinţa costurilor cu îngrijirea sănătăţii, potrivit studiului prezentat săptămâna aceasta în ”PLoS Medicine”.

Persoanele incluse în simulări aveau între 35 şi 80 de ani şi erau înscrise în Medicare sau Medicaid.

Pentru simulare, cercetătorii au folosit date din cele trei cele mai recente Sondaje Naţionale de Sănătate şi Nutriţie (NHANES 2009-2014), precum şi din surse şi meta-analize publicate care au inclus costurile, informaţii demografice, informaţii despre obiceiurile alimentare, efecte politice ale unei astfel de prevederi, precum şi efectele bolii, şi costurile asistenţei medicale.

Mai multe ipoteze au fost luate în calcul în simulare,  incluzând şi o estimare a impactului unei reduceri de 30% a preţurilor alimentelor prescrise pacienţilor.

Când cercetătorii au aplicat modelul cu o reţetă pentru fructe şi legume, au estimat că 1,93 milioane de evenimente cardiovasculare ar fi prevenite şi 39,7 miliarde de dolari ar fi economisite.

Atunci când în model au condus-o cu o reţetă mai largă pentru alimente sănătoase, au estimat că 3,28 milioane de evenimente cardiovasculare şi 120.000 de cazuri de diabet vor fi evitate şi vor fi economisite 100,2 miliarde de dolari.

”Am constatat că acoperirea parţială a costului achiziţiei de fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminţe, fructe de mare şi grăsimi vegetalede prin Medicare şi Medicaid ar fi extrem de rentabile şi ar genera aproximativ acelaşi raport cost-eficacitate că tratamentele pentru colesterol ridicat sau hipertensiune arterială”, a declarat autorul cercetării Yujin Lee, de la Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University din Boston, citat de Reuters.

viewscnt