Medicii specialişti în medicina fizică şi recuperatorie protestează joi, la Ministerul Sănătăţii, faţă de un proiect de lege prin care vor fi substituiţi în circuitul pacientului de către fiziokinetoterapeuţi, care primesc astfel dreptul de decizie în actul medical. Ei acuză că actul normativ legiferează faptul că medicul specialist de Reabilitare Medicală nu trebuie să mai facă parte din echipa de reabilitare/recuperare medicală.
Aproximativ 300 de medici specialişti şi rezidenţi sunt aşteptaţi la manifestaţia de protest de la Mnisterul Sănătăţii, programată să se desfăşoare în intervalul 13.00 - 15.00, informează news.ro.
Iniţiatorii protestului acuză că, modificările unei odonanţe de ugenţă, vizând modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii le-a suferit la Comisia de sănătate a Camerei Depuutaţilor, vor avea drept consecinţă substituirea mediciilor de medicină fizică şi recuperatorie, în circuitul pacientului, de către fiziokinetoterapeuţi, care primesc astfel dreptul de decizie în actul medical fără să poată aprecia corect ce alte boli mai au pacienţii şi ce contraindicaţii au diverse proceduri.
„Asociaţia Medicilor de Medicină Fizică şi de Reabilitare (AMMFR) protestează împotriva Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66, joi ora 13, în faţa Ministerului Sănătăţii. OUG 66/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este iniţiativa Ministerului Sănătăţii, cu o motivaţie absurdă, din care reţinem că ar putea creşte morbiditatea în România datorită tocmai existenţei consultaţiei medicului de specialitate Medicină Fizică şi Reabilitare/Recuperare medicală şi balneologie. Tocmai de aceea Senatul a trimis OUG 66 către Camera Deputaţilor cu amendamente, pe care însă Comisia pentru sănătate şi familie şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor le-au eliminat. În prezent actul aşteaptă votul din plenul Camerei Deputaţilor”, afirmă medicii.
Ei acuză că OUG legiferează faptul că medicul specialist de Reabilitare Medicală nu trebuie să mai facă parte din echipa de reabilitare/recuperare medicală.
„Ce va face Ministerul Sănătăţii cu cei 1200 de medici de recuperare care vor rămâne fără loc de muncă ? Dar cu cei 400 de medici rezidenţi în această specialitate? De ce ne-am irosit 11 ani din viaţă, ca să rămânem şomeri cu studii superioare şi cu tot felul de supraspecializări şi competenţe? De ce a mai scos Ministerul Sănătăţii chiar şi anul acesta locuri la rezidenţiat în această specialitate?”, îi întreabă ei pe responsabilii din Ministerul Sănătăţii.
Medicii au şi un set de întrebări pentru Ministerul Sănătăţii.
„De ce Ministerul Sănătăţii lasă pacienţii fără medici de recuperare? Ce se va alege de siguranţa pacientului cu diverse dizabilităţi în lipsa medicului specializat tocmai în stabilirea unui diagnostic şi a unui tratament corect şi complet de reabilitare medicală? De ce Ministerul Sănătăţii lasă doctorii de recuperare fără loc de muncă ? Ce va face Ministerul Sănătăţii cu cei 1200 de medici de recuperare care vor rămâne fără loc de muncă ? Dar cu cei 400 de medici rezidenţi în această specialitate? De ce ne-am irosit 11 ani din viaţă, ca să rămânem şomeri cu studii superioare şi cu tot felul de supraspecializări şi competenţe? De ce a mai scos Ministerul Sănătăţii chiar şi anul acesta locuri la rezidenţiat în această specialitate? De ce se opreşte accesul pacienţilor la medicii de recuperare? De ce se lasă consultul medical, diagnosticul şi decizia terapeutică pe seama unor nemedici? Care este scopul OUG 66?”, sunt întrebările adresate responsabililor din MS.
Totodată, potrivit unui comunicat anterior al Societăţii Române de Reabilitare Medicală (SRRM), comisia parlamentară a hotărât să acorde drept de decizie medicală fizioterapeuţilor, care nu sunt medici şi care, în majoritate, nici măcar nu au absolvit Facultatea de fizioterapie la programe de licenţă în domeniul Sănătate, ci în domeniul Educaţie Fizică şi Sport.
Săptămâna trecută, SRRM a atras atenţia că această decizie „are un impact grav asupra siguranţei şi sănătăţii pacienţilor cu dizabilităţi”, principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare medicală.
„Medicul specialist de medicină fizică şi de reabilitare are o pregătire de 11 ani de studii, el este cel care are competenţa de a prescrie întreaga gamă de servicii de reabilitare necesare! Cum putem lăsa pacienţii cu dizabilităţi pe mâna unui fizioterapeut cu doar trei ani de studii? Orice modificare legislativă prin care se reduce sau se elimină rolul medicului în elaborarea Programului Individual de Reabilitare reprezintă un pericol major pentru pacient şi o problemă gravă de sănătate publică”, a declarat anterior preşedintele SRRM, prof. dr. Mihai Berteanu, citat într-un comunicat al Societăţii.
Fizioterapia este o considerată o profesie conexă actului medical şi reprezintă doar o parte din procesul de reabilitare medicală, subliniază Societatea.
Fizioterapeutul nu este medic, iar după doar trei ani de studii de licenţă, el are ca principale atribuţii elaborarea planului de exerciţii fizice terapeutice, în conformitate cu obiectivele stabilite de medicul de medicină fizică şi de reabilitare, a indicat săptămâna trecută SRRM.
Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaţilor a respins recent modificările propuse de Senat pentru Ordonanţa de Urgenţă (OUG) nr. 66/2024.
Modificările vizau ajustări ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu un impact direct asupra protecţiei şi siguranţei persoanelor cu dizabilităţi.