România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitei virale B cu 4,4% şi locul al doilea la infecţia cu hepatita virală C cu 3,3%.
În România, în anul 2015, cirozele şi cancerele hepatice secundare infecţiilor cu virusul B şi C au dus la peste 5.000 de decese (peste 25 de decese la 100.000 de locuitori), mai multe decât cele provocate de diabet, tuberculoză şi HIV/SIDA împreună se artă într-un comunicat al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO).
În acest sens reprezentanţii European Liver Patients’ Association ELPA consideră că este necesară implementarea unui program de informare şi conştientizare pentru vaccinare, program care să evidenţieze rolul vaccinării în cadrul acţiunilor de prevenţie.
În acelaşi timp, acţiunile de testare sunt esenţiale în gestionarea problematicii hepatitelor virale, iar actualele măsuri luate de autorităţile din România pot fi îmbunătăţite prin introducerea testării la nivelul testelor de rutină efectuate în sistemul de medicină de urgenţă.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi segmentului de populaţie reprezentat de consumatorii de droguri injectabile, mai afirmă reprezentanţii ELPA.
”În cadrul HRONOS am dezvoltat o serie de proiecte menite să crească gradul de conştientizare privind hepatitele virale în rândul populaţiei din Serbia. Am luat în considerare aspecte cheie precum implicarea pacienţiilor şi a familiilor acestora, informarea elevilor şi a celor care lucrează în industria de frumuseţe. Am încredere că, împreună cu APAH-RO, putem localiza programul în România, astfel încât o categorie largă din populaţie să primească informaţii valide despre prevenţie, testare şi tratament pentru hepatitele virale”, a declarat Ivana Dragojevic, vicepreşedintele ELPA.
Totodată, reprezentanţii organismului european se arată îngrijoraţi şi de ”numărul mare de persoane neasigurate”.
O delegaţie European Liver Patients’ Association a fost prezentă în România, la sfârşitul lunii martie, pentru o sesiune de lucru privind problematica hepatitelor virale la invitaţia Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.
Delegaţia formată din Ivana Dragojevic, vicepreşedinte ELPA şi preşedinte HRONOS (asociaţie de pacienţi din Serbia), şi Julio Burman, vicepreşedinte ELPA şi CEO HETZLIVER, a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, OMS România, Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, ONG-uri, mass media, medici şi pacienţi.
”Întâlnirile au fost pozitive şi avem încredere că vom implementa cu succes iniţiativa ELPA@home în România, un prim pas fiind o campanie de informare şi conştientizare la nivelul liceelor. În acest scop, un rol central îl va juca APAH-RO, un ONG de referinţă în promovarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni hepatice”, a declarat Julio Burman, vicepreşedinte ELPA.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), hepatitele virale B şi C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni.
Aceste afecţiuni generează cancer hepatic şi provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puţin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B şi C în stadii avansate ale bolii.