Specialişti în tehnologii medicale din zece state europene au discutat la Bucureşti despre asigurarea accesului pacienţilor la terapii noi, la reuniunea comitetului tehnic al Grupului de la Valletta, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii, care a găzduit evenimentul.
În octombrie, 360medical.ro a relatat că Ministerul Sănătăţii a solicitat majorarea bugetului cu 157.000 lei pentru organizarea la Bucureşti, în perioada 26-27 noiembrie, a reuniunii comitetului tehnic al Grupului de la Valletta.
“Grupul de la Valletta reprezintă peste 160 milioane de cetăţeni pentru care specialiştii caută cele mai bune soluţii privind accesul la terapii noi în ţările membre. Am discutat cu echipa tehnică, dar şi cu oficiali despre posibile achiziţii comune de medicamente în vederea creşterii accesului pacienţilor la terapii inovative”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicatul ministerului.
Grupul de la Valletta este considerat o alianţă a statelor din sudul UE, care militează pentru garantarea accesului pacienţilor la medicamente şi terapii noi la preţuri rezonabile şi încearcă să negocieze în comun preţurile cu reprezentanţii companiilor farmaceutice.
În 2017, Malta, Portugalia, Cipru, Grecia, Spania şi Italia au semnat Declaraţia de la Valletta. Ulterior, România, Irlanda, Slovenia şi Croaţia s-au alăturat grupului, în timp ce Franţa a primit statut de observator.
Formarea alianţei a fost inspirată de alte grupuri de state constituite în Europa în acelaşi scop, cel mai cunoscut fiind cel care cuprinde statele din Benelux şi Austria (Beneluxa).
La precedenta întânire a Grupului politic şi tehnic al Grupului de la Valetta, care a avut loc la Atena în acest an, membrii grupului au stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc la Bucureşti, în perioada 26-27 noiembrie 2018.
Din suma totală alocată pentru evenimentul de la Bucureşti, aproape jumătate (74.900 lei) urma să fie utilizată pentru “cheltuieli de masă/cină festivă/trataţii”, capitol ce include “cină festivă cu specific românesc” şi “program artistic”, potrivit anexelor proiectului prezentat de 360medical.ro.
Evenimentul a avut circa 70 de participanţi, care au primit cadouri simbolice în valoare de 150 de lei pentru fiecare persoană.
Declaraţia de la Valletta reprezintă un acord de cooperare ce stipulează importanţa garantării accesului pacienţilor la medicamente şi terapii noi sau inovative şi prevede înfiinţarea unui Comitet tehnic de identificare a unor căi de cooperare voluntară.
Comitetul tehnic are scopul de a identifica cele mai bune practici, de a depista posibile mecanisme comune referitoare la evaluarea tehnologiilor medicale ce urmează a intra în compensare şi ulterior la negocierea unitară a preţurilor la medicamente şi a achiziţiilor publice comune, precum şi de a facilita schimbul de informaţii.
Declaraţia de la Valletta reprezintă un prim pas în direcţia cooperării între statele membre semnatare ale Declaraţiei pentru a găsi o soluţie reală pentru accesul pacienţilor la noile tehnologii medicale, în condiţiile menţinerii sustenabilităţii sistemelor medicale.