Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” a testat în premieră, în cadrul exerciţiului Vigorous Warrior 19, proiectul-pilot al Sistemului de Telemedicină al Apărării.
În cadrul exerciţiului ambulanţele şi echipajele medicale ale SUUMC care au asigurat triajul avansat al victimelor de la metrou Piaţa Romană, precum şi cele două echipe multidisciplinare care au intervenit în spitalul mobil ROL I avansat şi dispeceratul central din cadrul Unităţii Primire au fost dotate cu sisteme mobile de telemedicină, care au asigurat transmiterea, în timp real, a principalelor date clinice ale pacienţilor către UPU, dar şi transmiterea indicaţiilor medicului specialist către personalul de pe ambulanţă, se afirmă într-un comunicat al SUMMC citat de Agerpres.
În acest context, Spitalul Militar a asigurat, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prin structura sa de specialitate (Agenţia pentru Telemedicină, Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei), în cadrul unui proiect-pilot, infrastructura necesară pentru testarea sistemului de telemedicină aplicat în medicina de urgenţă. Toate datele medicale transmise şi recepţionate au fost securizate prin criptare, asigurată prin infrastructura specializată, pusă la dispoziţie de către STS.
Echipamentele de telemedicină instalate în UPU SUUMC şi în spitalul amenajat în clădirea ASE, împreună cu dispozitivele mobile din teren, aflate în dotarea personalului Serviciului mobil de urgenţă şi transport sanitar au asigurat sprijinul medical de specialitate pentru personalul aflat în misiune, pentru evaluarea corectă a cazului medical, evacuare şi transport, precum şi pregătirea echipelor medicale pentru preluarea, în cel mai scurt timp, a pacienţilor, în vederea instituirii tratamentului de specialitate din spital.
De asemenea, au fost asigurate informaţiile medicale despre pacienţii aflaţi sub supraveghere medicală, pe toată durata transportului, şi transmiterea datelor de monitorizare către SUUMC, în vederea scurtării timpului de reacţie intraspitalicească.
”Sistemul a fost testat, la nivel de scenariu, cu reprezentanţii STS, având în vedere cerinţele de interconectare, pe baza standardelor de interoperabilitate NATO, cu sistemele de telemedicină militare şi civile, utilizate în present”, se arată în comunicatul citat.
Începând cu luna decembrie a anului 2018, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” a devenit primul membru instituţional din România al Societăţii Internaţionale pentru Telemedicină şi eSănătate (ISfTeH - International Society for Telemedicine and eHealth).
Statutul de membru al ISfTeH permite SUUMC colaborarea cu alte instituţii de profil, în scopul dezvoltării unui Sistem Informatic de Telemedicină al Apărării, capabil să asigure pacienţilor suport medical specializat de la distanţă şi care să corespundă exigenţelor actuale şi viitoare ale medicinei în general şi, în mod special, cerinţelor beneficiarilor şi cadrelor medicale utilizatoare ale diferitelor aplicaţii şi sisteme informatice.