Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) va redeschide peste câteva zile Blocul Operator Central, după o lungă perioadă de timp în care s-a desfăşurat un proces de modernizare. Blocul operator va fi redeschis după ce vor fi prelevate probe epidemiologice din fiecare zonă a acestuia, iar rezultatele vor indica că totul va fi steril, potrivit managerului unităţii medicale, Adriana Nica.
Blocul Operator este considerat cel mai modern din România şi are în structură 11 săli dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie, 7 spălătoare cu apă sterilă, două vestiare pentru personal, degajare pentru spălare instrumentar, depozite de materiale chirurgicale, anestezie, instrumentar steril, sector pre şi post operator.
"Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti are aparatură comparabilă cu a celor mai mari spitale din lume. Dotarea Blocului Operator Central asigură aplicarea unor tehnici moderne pentru toate specialităţile chirurgicale, inclusiv abordarea laparoscopică, care are multiple beneficii, printre care recuperarea rapidă a pacientului, scăderea duratei de spitalizare şi a riscului de infecţii ", a afirmat Adriana Nica, citată de Agerpres.
“Două săli sunt dotate şi cu sisteme de înregistrare şi transmisie on-line audio/video, de unde intervenţia să poată fi transmisă live pentru studenţi şi medicii rezidenţi, urmând ca astfel să trecem cu toţii spre partea de telemedicină”, a completat managerul.
Unele dintre sălile de operaţii actuale vor continua să funcţioneze în continuare, iar altele vor fi închise.
Cele 11 săli ale Blocului Operator Central de la SUUB sunt specializate în: chirurgie cardiovasculară, neurochirurgie, ortopedie-protezare, chirurgie robotică şi politraumă şi săli generale: 2 săli de urgenţă din care una de politraumă şi 4 săli de chirurgie generală, ginecologie, chirurgie toracică, ORL, chirurgie plastică şi reparatorie, aceste săli dublând, practic, capacitatea operatorie a spitalului.
În spital există şi alte săli de operaţie precum: sala chirurgie vasculară, sala chirurgie laparoscopică, sala chirurgie oftalmologică, două săli de obstetrică / operaţii cezariene, bloc de naşteri cu patru săli, două săli ortopedie - artroscopii, două săli mici de intervenţii, două săli de operaţii septice şi o sală hibridă cardiovasculară.
Printre echipamentele medicale din blocul operator care va fi redeschis se regăsesc: microscop operator pentru neurochirurgie, coloană laparoscopie 3D, sisteme sigilare vasculară, lămpi scialitice, console anestezie, defibrilatoare, aparate de anestezie de înaltă performanţă cu capacitate de recrutare pulmonară şi altele importante pentru actul medical. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, în blocul operator Central de la SUUB pot fi operaţi aproximativ 50 bolnavi/zi.
Valoarea proiectului de dotare în integralitate cu aparatură este de 59,3 milioane lei, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat.
La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti de la începutul anului până în prezent au fost îngrijiţi 49.000 de bolnavi în spitalizare continuă, peste 85.000 de bolnavi în spitalizare de zi şi au fost făcute aproximativ 300.000 de consulturi în UPU şi Ambulatoriul Integrat.
Dintre bolnavii internaţi la SUUB, de la începutul anului până în prezent, aproximativ 30.000 au necesitat intervenţii chirurgicale.
Anunţul vine la puţin timp după ce noul heliport al Spitalului Universitar, amplasat chiar pe Blocul Operator Central, a devenit operaţional.