Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) înregistrează un număr mare de persoane fără adăpost, de care se ocupă inclusiv pentru obţinerea de acte de identitate. Totuşi, în unele cazuri, poliţia trimite persoane fără adăpost la spital, deşi persoanele în cauză nu au probleme medicale, potrivit dr. Silvia Nica, medic şef al unităţii primiri urgenţe (UPU), care consideră că o astfel de atitudine nu este normală, deoarece la un spital de urgenţă “fiecare secundă contează”.
“În Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt aduse nu doar cazuri foarte grave, ci vin şi o mulţime de cazuri uşoare sau neurgenţe precum şi oameni fără adăpost, luaţi de pe străzi de ambulanţă, poliţie sau cetăţeni implicaţi. În spaţiul public prea puţin sunt prezentate imaginile care arată drama acestor semeni ai noştri şi cu ce se confruntă cadrele medicale”, arată reprezentanţii unităţii medicale.
Din cauza stării biologice sau psihice şi a lipsurilor, de multe ori aceşti oameni au o atitudine ostilă, agresivă asupra cadrelor medicale care încearcă să-i ajute.
De la începutul anului şi până în prezent, la UPU au fost aduse peste 100 de persoane fără adăpost.
“Majoritatea prezentărilor sunt pe timp de noapte. Cei mai mulţi nu sunt aduşi cu probleme grave, ci reprezintă cazuri simple, din punct de vedere medical, cu simptome şi patologie specifică, cu: mizerie fiziologică, lipotimie prin lipsă de alimentaţie, paraziţi (păduchi, purici, scabie)”, a menţionat spitalul.
În prezent există 4 persoane fără adăpost în Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUB, dintre care trei care stau de dinaintea Sărbătorilor Pascale.
”Unii dintre ei vin la spital, pentru că refuză să meargă la adăpost ori nu au buletin sau dacă au şi cea mai mică problemă de sănătate sunt trimişi la spital. Asistenta socială din spitalul nostru este cea care se ocupă să le facă cărţi provizorii de identitate. În plus, noi toţi din UPU aducem de acasă haine şi încălţăminte pentru aceste persoane fără adăpost, ca să îi putem schimba aici, fiindcă nu îi putem lăsa în starea în care vin”, a precizat dr. Silvia Nica.
Ultimul caz a fost adus marţi seară de o ambulanţă, luat de lângă ghena unui bloc. ”Bărbatul are infestare masivă cu păduchi şi scabie cum rar am văzut în zilele noastre”,a spus una dintre asistente.
Bîrbatul a fost adus de pe stradă şi nu are documente asupra lui, iar personalul medical îi asigură îngrijirile de care are nevoie şi va fi ajutat şi pentru a i se întocmi documentele de identitate.
"În urmă cu o lună, într-o noapte au venit 2 ambulanţe cu 10 persoane luate de pe străzile dintr-o comună de la marginea Bucureştiului şi ni i-au adus aici, la UPU. Fusese o acţiune a poliţiei locale din acea comună şi i-au dus la noi, fără să ne anunţe în prealabil şi fără să se asigure că avem loc pentru a-i găzdui, deoarece vorbim aici de adresabilitatea mare într-un spital de urgenţă", a precizat dr. Silvia Nica.
“Persoanele aduse nu aveau nicio problemă medicală, pur şi simplu fuseseră găsite pe străzi. Erau tineri de 20- 30 de ani şi au plecat de la noi pe picioarele lor. Nu este normal aşa. Aici fiecare secundă contează, iar noi suntem aici să salvăm vieţi”, a completat medical.
Asistenta socială a spitalului încearcă zilnic să găsească loc pentru aceste persoane.
Cei mai mulţi sunt vârstnici, fără venituri, care vin fără acte de identitate.
“Noi la facem identificarea, împreună cu poliţia sectorului 5 şi tot spitalul plăteşte taxele pentru actele lor de identitate. După aceea începem procedurile pentru a vedea dacă au venituri ca pe baza lor să poată merge la un cămin. Doar că cei mai mulţi nu au venituri. În acest caz, cu ajutorul medicului curant facem referate, scrisori medicale, toate documentele medicale pe care le depunem la comisia de expertiză a persoanelor cu handicap la fiecare sector în parte, pentru a-i ajută să obţină şi ei indemnizaţia de handicap”, a precizat Olga Cursaru, asistent medico-social principal în cadrul SUUB.
“De multe ori, însă, eliberarea unui certificat de handicap poate să dureze până la două luni, timp în care aceşti oameni stau la noi în spital. Noi facem toate demersurile în numele lor pentru că ne dorim să aibă şi ei parte de o viaţă normală şi nu să trăiască în mizerie”, a completat ea.