UMF Timişoara a demarat un proiect de evaluare a sănătăţii orale la copiii din România

UMF Timişoara a demarat un proiect de evaluare a sănătăţii orale la copiii din România

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara a demarat un proiect considerat unic în ţară, de evaluare a stării de sănătate orală la copii, care se va derula pe un eşantion de peste două mii de copii din toate regiunile României, în urma căruia se vor elabora strategii naţionale în materie de sănătate orală infantilă.

Proiectul, derulat prin Facultatea de Medicină Dentară, este supervizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) deoarece este prima şi singura bază statistică legată de prevenţia orală dedicată copiilor din România.

Prin Proiectul Naţional de Sănătate Orală a Copiilor, coordonat de dr. Ruxandra Sava-Roşianu, şef lucrări în cadrul UMF Timişoara, copiii vor fi evaluaţi de specialişti pentru a stabili exact care sunt măsurile de tratament şi prevenţie care trebuie aplicate în perioada următoare.

"Acest proiect este singurul din România care evaluează starea de sănătate a copiilor, în urma căruia vor putea fi stabilite metodele clare de prevenţie, dar vor putea fi realizate şi strategiile naţionale în materie de sănătate orală, educaţie şi prevenţie destinate copiilor din întreaga ţară. Este extrem de important să avem astfel o oglindă a sănătăţii orale, să ştim exact care sunt problemele cu care cei mici se confruntă şi implicit, ce măsuri putem lua pentru a le preveni", a afirmat dr. Ruxandra Sava Roşianu, citată de Agerpres.

Proiectul demarat de Facultatea de Medicină Dentară Timişoara a pregătit mai multe zone-eşantion, atât în mediul urban cât şi în mediul rural din toată ţara, desfăşurându-se în colaborare cu centrele universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova.

Specialiştii au început deja munca de teren şi evaluarea copiilor, însă vor strânge aceste date până la finele anului 2019, după care vor introduce toate informaţiile în baza de date statistică.

viewscnt