UMFST Târgu Mureş derulează un proiect de cercetare ce vizează crearea de valve aortice viabile in vitro folosind celulele pacientului

UMFST Târgu Mureş derulează un proiect de cercetare ce vizează crearea de valve aortice viabile in vitro folosind celulele pacientului

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş derulează un proiect de cercetare care vizează crearea unor valve aortice viabile in vitro înainte de implantare, folosind celule proprii ale pacientului, a anunţat miercuri rectorul universităţii, profesor universitar doctor Leonard Azamfirei.

Proiectul, denumit "Tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace - Valve Regen", are o valoare de 8,8 milioane lei (1,85 milioane euro), este coordonat de profesor doctor Dan Simionescu şi se va încheia în septembrie 2020.

Proiectul presupune dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) şi tehnologii (decelularizare, însămânţare celule, condiţionare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienţii de toate vârstele.

“În mod special pentru această aplicaţie, materiale şi tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semi automată, care poate genera valve viabile la cerere. Rezultatele aşteptate sunt materiale şi tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului", se arată în raportul realizat de rectorul UMFST.

“Valve viabile pot fi, de asemenea, folosite in vitro ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei şi patologiei valvelor umane şi, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecţiuni ale valvelor”, mai arată raportul.

Un obiectiv important al acestui proiect este de acela de a genera un nucleu de competenţă în Medicină Regenerativă la UMFST Târgu Mureş, potrivit rectorului universităţii.

viewscnt