Un pacient tânăr, care a suferit o lovitură în cadrul unui concurs sportiv, a fost salvat de la scoaterea splinei de medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), care au realizat o intervenţie minim-invazivă.
Intervenţia a fost efectuată de către o echipă de medici din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională a Spitalului Universitar, coordonată de dr. Bogdan Dorobăţ, a anunţat vineri unitatea medicală.
”Este un caz interesant. Pacientul a fost lovit în splină în timpul unui concurs sportiv şi a făcut un pseudoanevrism, adică o umflătură post traumatică pe un vas de sânge”, a afirmat dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiodiagnostic.
Medicii au făcut o embolizare de pseudoanevrism de arteră splenică, o intervenţie minim invazivă, care a durat mai puţin de o oră.
"Am intrat de pe mână, am «navigat» prin interiorul vaselor de sânge până la artera splenică cu un cateter, deci am vizualizat vasul cu problema, vasul cu acest pseudoanevrism şi ulterior am închis vasul de sânge cu nişte spirale de platină. Exista pericolul ca acea umflatură să se rupă şi atunci însemna hemoragie în burtă, ceea ce era grav ", a explicat dr. Bogdan Dorobăţ.
“Alternativa ar fi fost o intervenţie chirurgicală de splenectomie - scoaterea splinei, ceea ce ar fi fost o soluţie dură, radicală şi invalidantă pentru un pacient aşa de tânăr. Practic, splenectomia ar fi privat pacientul de rolul important imunologic al splinei. Intervenind, noi am prevenit acea ruptură şi complicaţiile severe care puteau apărea în acest caz, iar acum pacientul este într-o stare foarte bună”, a completat medicul.
Echipa medicală a fost formată din dr. Bogdan Dorobăţ, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, dr. Adela Dimitriade, dr. Alexandra Carp şi dr. Andrei Simonov.