Liderul majorităţii din Senatul Statelor Unite, republicanul Mitch McConnell, intenţionează să introducă un proiect de lege care să majoreze vârsta minimă pentru cumpărarea de produse din tutun, inclusiv ţigări electronice, de la 18 la 21 de ani, pentru a reduce utilizarea ”epidemică” a acestora în rândul adolescenţilor americani. Proiectul de lege va fi introdus în luna mai.
”De ceva timp, am auzit de la părinţii că văd un vârf fără precedent al vaping-ului printre copiii lor adolescenţi ... Din păcate, ajunge la niveluri epidemice în toată ţara”, a declarat senatorul republican din Kentucky, citat de Reuters.
Propunerea lui McConnell vine după ce mai multe state şi oraşe de pe teritoriul SUAau propus sau adoptat modificări pentru a ridica vârsta legală la care să fie permisă achiziţionarea de produse din tutun în efortul de a preveni dependenţa la vârstele tinere.
Un studiu din 2015 al Academiei Naţionale de Medicină a constatat că în rândul adulţilor care au devenit fumători, aproximativ 90% au început să utilizeze ţigări înainte de a avea 19 ani.
Studiul a constatat că ridicarea vârstei legale minime la 21de ani ar împiedica 223.000 de decese premature.
Până în prezent, 12 state au adoptat legi pentru a creşte vârsta minimă la 21 de ani, inclusiv în New Jersey şi California. Parlamentarii din statul New York şi Maryland au aprobat, de asemenea, legislaţia.
Într-o declaraţie, directorul executiv al grupului Altria, producător de ţigări electronice, Howard Willard, a afirmat că compania ”sprijină cu tărie” mişcarea lui McConnell, numindu-o ”cea mai eficientă acţiune pentru a inversa ratele de utilizare a tigărilor elctronice în rândul minorilor”.
Un reprezentant al British American Tobacco cel mai mare producător american de tigări clasice a refuzat să comenteze propunerea senatorului republican.
Producătorii de ţigări electronice sunt deja sub presiunea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care a stabilit deja, în luna martie, planuri pentru a împiedica folosirea dispozitivelor cu nicotină extrem de populare printre adolescenţi.
Altria a pariat pe ţigările electronice în decembrie2018 prin achiziţionarea de 12,8 miliarde de dolari a unui pachet de 35% din compania Juul Labs, care produce o linie elegantă de dispozitive care au devenit populare printre adolescenţi, provocând o represiune a FDA.
Cu toate acestea Altria Group a contribuit în mod semnificativ la campaniile lui McConnell, potrivit datelor ”Center for Responsive Politics”, care urmăreşte bani în politică. Campania lui McConnell a primit 31.900 de dolari de la angajaţii Altria sau de la comitetele de acţiune politică în cel mai recent ciclu electoral, făcându-l pe sanatorul republican, unul dintre primii patru beneficiari ai fondurilor de campanie din Congres.