Solidaritatea Sanitară: Guvernul are intenţia de a reduce cu 5% drepturile salariale în sectorul public de sănătate

Solidaritatea Sanitară: Guvernul are intenţia de a reduce cu 5% drepturile salariale în sectorul public de sănătate

Federaţia sindicală Solidaritatea Sanitară susţine că guvernul are intenţia de a reduce cu 5%, în medie, drepturile salariale în sectorul public de sănătate prin diminuarea unor drepturi de protecţie a sănătăţii şi securităţii în muncă sau prin eliminarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru anumite locuri de muncă şi categorii de personal.

“Federaţia „Solidaritatea Sanitară” respinge categoric orice soluţie care nu reprezintă rezultatul negocierilor cu partenerii de dialog social. Reamintim oficialilor în cauză că modificarea prevederilor privind durata timpului de muncă se face doar prin negocieri cu cele două federaţii reprezentative la nivel de sector sanitar şi cu acordul acestora, situaţia fiind aplicabilă şi prevederilor ce vizează drepturile salariale”, arată federaţia, într-un comunicat.

Sindicaliştii resping ideea introducerii indicatorilor de performanţă ca soluţie pentru scăderea salariilor, care, de altfel, nu este permisă de actuala lege a salarizării.

Federaţia subliniază că astfel de atitudini publice ale guvernanţilor survin pe fondul iminenţei unui conflict de colectiv de muncă, ele amplifică nemulţumirile deja existente în rândul angajaţilor.

„Salariaţii din sectorul public de sănătate cunosc deja intenţia Guvernului de a le reduce drepturile salariale în medie cu 5% (pentru unele categorii de salariaţi, cum sunt cei din ATI şi UPU, acestea ar ajunge până la 7,5%)”, menţionează federaţia.

“Forma de transpunere, încercată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului Muncii, o reprezintă reducerea unor drepturi de protecţie a sănătăţii şi securităţii în muncă, respectiv eliminarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru anumite locuri de muncă şi categorii de personal”, mai arată sindicaliştii.

Potrivit calculelor federaţiei sindicale, o astfel de măsură ar anula cea mai mare parte a creşterii veniturilor salariale pentru peste 50% dintre salariaţi, iar pentru circa 30.000 de angajaţi ar determina scăderea drepturilor salariale sub nivelul din 2017.

“Declaraţiile publice tind să demonstreze faptul că astfel de acţiuni fac de fapt parte dintr-o strategie mai amplă a Guvernului de reducere a drepturilor salariale”, susţine federaţia.

Solidaritatea sindicală consideră că intenţia de a constitui o asociaţie a managerilor spitalelor publice din România, exprimată recent de către oficiali din domeniul Sănătăţii, s-ar putea dovedi bună doar dacă dacă este însoţită de „profesionalizarea tuturor managerilor de spitale, respectiv depolitizarea acestor funcţii”.

Recent, Solidaritatea Sanitară, una din cele două federaţii sindicale din sistemul sanitar public, a acuzat Ministerul Sănătăţii că ar avea intenţia de a reduce numărul de zile de concediu suplimentar.

viewscnt