Cancerul mamar şi cel ginecologic sunt boli complexe care necesită o abordare multidimensională a tratamentului. Din această cauză, comisiile tumorale sunt importante pentru a asigura un proces decizional integrat şi multidisciplinar de tratament. O nouă soluţie pentru desfăşurarea comisiilor multidisciplinare este folosită de medicii de la Spitalul Filantropia, cu rezultate promiţătoare.
Astfel, Spitalul Filantropia a decis să folosească soluţia Medicai în fluxul comisiilor oncologice, pentru comisiile tumorale multidisciplinare în domeniul obstetricii şi ginecologiei, potrivit unui comunicat remis 360medical.ro.
Aceste comisii reprezintă o abordare colaborativă a îngrijirii oncologice, care implică medici din diferite specialităţi ce se reunesc pentru a discuta şi a formula planuri de tratament. Acestea sunt formate, de obicei, din medici oncologi, ginecologi, radioterapeuţi, imagişti, anatomo-patologi şi alţi specialişti.
Utilitatea comisiilor oncologice multidisciplinare în tratamentul patologiilor maligne ginecologice şi mamare constă în capacitatea lor de a facilita luarea unor decizii de tratament integrate şi individualizate.
Prin reunirea experţilor din diferite discipline, comisiile multidisciplinare promovează comunicarea interdisciplinară, schimbul de cunoştinţe şi crearea de consens.
Decizia de a folosi soluţia Medicai a fost luată pentru a valorifica tehnologia şi colaborarea, cu scopul de a îmbunătăţi rezultatele pacienţilor şi practicile de asistenţă medicală.
“Am plecat de la nevoia de a crea un dosar al pacientului, care să fie uşor accesibil, să permită completarea cu informaţii, pe măsură ce acestea se acumulează, iar căutarea (dosarului şi în interiorul acestuia) să fie facilă pentru orice utilizator. În plus, având în vedere că lucrăm cu colaboratori din alte instituţii medicale, este important pentru noi să putem partaja în mod securizat informaţiile necesare luării deciziilor. Medicai rezolvă, în mare parte, nevoile noastre”, a declarat dr. Dragoş Median, medic primar Oncologie Medicală la Spitalul Filantropia, citat în comunicat.
Potrivit Medicai, adoptarea acestei soluţii permite eficientizarea modului în care medicii colaborează şi iau decizii de tratament pentru pacientele cu cancere.
Caracteristici ale platformei
Platforma Medicai are patru avantaje importante: uşurinţă în integrare (platforma se integrează cu sistemele de imagistică medicală existente, permiţând medicilor să acceseze şi să revizuiască datele imagistice ale pacienţilor), vizualizare avansată (cadrele medicale pot analiza şi interpreta datele imagistice cu o claritate şi detalii excepţionale), flux de lucru colaborativ (platforma promovează colaborarea între specialiştii implicaţi în comisiile oncologice, permiţând discuţii în timp real, partajarea imaginilor şi adnotări) şi asumarea deciziilor (platforma permite semnarea electronică a planurilor propuse, ceea ce conferă recunoaştere celor care participă la luarea deciziilor).
Pentru comisiile oncologice de la Spitalul Filantropia, utilizarea platformei permite eficientizarea procesului (dosarul stufos al pacientului, adus fizic în comisii până acum, este înlocuit în Medicai de un dosar electronic compact), asigură accesibilitate şi flexibilitate (membrii comisiei, care nu aparţin cu toţii de spitalul Filantropia, pot, cu câteva zile înainte, să se uite peste dosar şi să participe apoi online, dacă e cazul, în comisie), ajută la o colaborare facilă (comentarii pot fi adăugate pe documentele medicale - medicii colaborează şi discută pe baza dosarului medical, chiar şi de pe telefon) şi stocarea în siguranţă a datelor (bază de date creată şi securizată, cu back-up, care poate fi accesată de oriunde).
"Prin încorporarea acestei platforme de imagistică medicală în procesul nostru de tumor board, suntem încrezători că vom ridica şi mai mult standardul de îngrijire pe care îl oferim. Următorul pas, promis de Medicai a se realiza în scurt timp, constă în editarea în timp real a propunerilor de tratament ale comisiei, care pot deveni astfel accesibile imediat şi pacienţilor, scurtând semnificativ timpul până la implementarea lor, adică accesul rapid la tratament al celor ce au nevoie de el", a mai spus dr. Dragoş Median.
Spitalul Filantropia este una dintre cel mai importate unităţi medicale de obstetrică-ginecologie din România, oferind servicii medicale complexe - de la medicina materno-fetală şi genetică umană, la ginecologia oncologică.
Cancerul la sân este afecţiunea oncologică cea mai frecventă la femeile din România. Acesta se află pe primul loc între cauzele de deces prin cancer la femei şi locul al doilea, în populaţia generală, după cancerul bronhopulmonar. De asemenea, România ocupă primul loc în Europa ca incidenţă a cancerului de col uterin, 9 femei fiind diagnosticate zilnic.
Medicai (https://www.medicai.io/) este o soluţie modernă de infrastructură pentru imagistică medicală (incluzând Medicai Cloud PACS, servicii de interoperabilitate a datelor medicale şi colaborare).
Medicai permite atât medicilor, cât şi pacienţilor accesul, vizualizarea, stocarea şi partajarea de date imagistice, de oriunde s-ar afla, facilitând astfel fluxuri de diagnostic şi tratament mai rapide, colaborare inter-disciplinară şi îmbunătăţire a experienţei pacientului.