Studiu: România are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin din Europa, depăşind state mai sărace precum Republica Moldova sau Ucraina

Studiu: România are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin din Europa, depăşind state mai sărace precum Republica Moldova sau Ucraina

România are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin din Europa, depăşind state mai sărace precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia sau Ucraina, deşi boala este una considerată prevenibilă, arată un studiu prezentat luna aceasta în publicaţia ştiinţifică The Lancet Global Health.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), arată că România este urmată pe continent, în clasamentul mortalităţii din cauza cancerului de col uterin, de Republica Moldova, Bulgaria, Lituania, Serbia şi Ucraina.

"Faptul că atât de multe românce mor dintr-o cauză complet prevenibilă este vina haosului de sistem, nu a unui medic X. Prevenţia în acest caz se face prin politici coerente la nivel de sistem, decizii bune luate de miniştri şi aplicate cum trebuie de puzderia de directori şi înalţi funcţionari (...) de prin instituţiile sanitare. Această hartă este rezultatul ultimilor zece ani de politici de sănătate în România",  a comentat Vlad Mixich, membru în board-ul executiv al European Public Health Alliance (EPHA), în legătură cu raportul menţionat.

Ultimele estimări prezentate la finalul anului trecut de Global Cancer Observatory (Globocan) arată că, în 2018, România a înregistrat circa 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin şi 1.743 de decese din cauza bolii, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii de circa 9 decese/100.000 de locuitori.

Deşi are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de cancerul de col uterin, România nu are şi cea mai mare incidenţă.

Astfel, raportul menţionat arată că incidenţa cancerului de col uterin din România este mai mică decât în alte state europene precum Letonia, Bosnia-Herţegovina, Estonia, Republica Moldova, Serbia şi Bulgaria, ţări care au, totuşi, rate de mortalitate mai mici.

La nivel mondial, rata mortalităţii din cauza cancerului de col uterin din România este similară ratelor înregistrate în state mult mai sărace precum India, Thailansa, Filipine sau Turkmenistan., relevă studiul.

Vaccinarea anti-HPV

Cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecţia cu virusul papilloma uman (HPV), iar vaccinarea anti-HPV previne cele mai mute cazuri.

Însă România era până acum singura ţară din Uniunea Europeană care nu aloca bani pentru vaccinarea anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Naţional de Imunizare din România, la categoria “grupuri populaţionale la risc”, însă nu este decontată.

Totuşi, Ministerul Sănătăţii a anunţat în noiembrie că demarează vaccinarea gratuită anti-HPV în România începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie, pentru fetele de 11–14 ani care au solicitat această imunizare în anii 2017 şi 2018.

Vaccinarea anti-HPV va fi realizată şi pentru fetele care au trecut de această vârstă, dacă au cerut imunizarea. Acesta este startul programului de prevenţie al cancerului de col uterin din România.

În timp ce România face acum primii paşi spre realizarea unui program de vaccinare anti-HPV, Marea Britanie a început din luna septembrie vaccinarea anti-HPV a băieţilor, estimând că va preveni peste 100.000 de cazuri de cancer în următoarele patru decenii prin intermediul programului său finanţat din fonduri publice.

Vaccinarea anti-HPVeste recomandată de OMS.

viewscnt