Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au oferit detalii după descinderile de miercuri la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, unde au fost sesizaţi în legătură cu suspiciuni de luare de mită de către mai mulţi medici. Joi, procurorii au anunţat că au reţinut doi medici, pentru care cer judecătorilor măsura arestului preventiv, în timp ce pentru şase suspecţi au dispus măsura controlului judiciar. În plus, procurorii au dispus sechestru asigurător şi popriri pentru o sumă totală de peste 800.000 euro, sumele fiind considerate venituri nejustificate.
Sechestrul a fost dispus "întrucât, în urma efectuării investigaţiilor financiare, au rezultat diferenţe semnificative între veniturile licite şi bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizaţi de cercetări".
Instituirea măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse a fost dispusă de procurori asupra bunurilor deţinute de 4 inculpaţi.
În cazul unui singur medic, valoarea bunurilor sechestrate şi sumelor poprite este de 2,355 milioane lei (echivalent cu 474.000 euro), 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni şi 100 lire sterline.
Pentru al doilea inculpat s-a instituit măsura sechestrului pentru 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari şi 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma efectuării percheziţiei domiciliare. "A fost dispusă, de asemenea, indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile şi poprirea cu privire la sumele aflate în conturile bancare până la concurenţa sumei de 850.292 lei", a anunţat joi Ministerul Public.
Pentru un al treilea medic, valoarea bunurilor sechestrate şi a sumelor popririte este de 363.310 lei (peste 73.000 euro).
Tot joi, Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a declarat presei că datoria sa principală este să transmită atunci când este cazul "orice suspiciune de faptă penală" către organele de cercetare.
"Echipa din Institutul 'Marius Nasta' se delimitează de un astfel de comportament. În aceste zile şi cu aceste evenimente, încrederea pacienţilor în medici este grav afectată. Pe lângă cei şase medici care sunt sub atenţia organelor penale, în 'Marius Nasta' sunt alţi 94 de medici care îşi desfăşoară activitatea într-un mod care nu cred şi sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natură penală", a afirmat Mahler.
"Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, însă cred că datoria mea esenţială este să transmit, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare, pentru că avem datoria să creştem încrederea pacienţilor în noi, medicii, şi nu putem face asta decât delimitându-ne faţă de persoanele care nu au un comportament adecvat", a completat managerul.
Directorul spitalului a precizat că sunt în cercetare două dosare penale: primul a pornit de la o sesizare făcută în anul 2021, iar cel de-al doilea de la începutul acestui an.