Tot mai mulţi români merg la stomatolog, însă procentul rămâne mult sub media UE. Majoritatea copiilor din mediul rural nu au fost niciodată într-un cabinet dentar

Tot mai mulţi români merg la stomatolog, însă procentul rămâne mult sub media UE. Majoritatea copiilor din mediul rural nu au fost niciodată într-un cabinet dentar

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0,3 consultaţii pe locuitor, faţă de o medie europeană de 0,9. Cea mai gravă situaţie este înregistrată în mediul rural, unde circa 70% dintre copii nu au văzut niciodată un medic stomatolog. Totuşi, ultimul studiu anual care analizează comportamentul de consum al serviciilor stomatologice indică o tendinţă pozitivă în ultimii ani, de creştere a procentului persoanelor care au fost la stomatolog sau care intenţionează să meargă la un cabinet dentar în următorul an. 

Potrivit studiului din acest an, aproximativ 57% dintre români au accesat serviciile stomatologice în 2022, acesta fiind cel mai mare procent din 2018 până în prezent. Mai mult, 63% dintre români intenţionează să viziteze medicul stomatolog în 2023.

"Semnificativ mai multe familii declară că merg cu copiii la dentist - 72% dintre cei care au copii în îngrijire spun că şi-au dus copiii la dentist în 2022, în creştere cu aproape opt procente faţă de 2021, iar evoluţia pozitivă este de câteva procente pe fiecare categorie de vârstă. Cei mai mulţi copii care ajung la dentist au între 3 şi 5 ani (aproape 31%)", arată un comunicat care prezintă rezultatele studiului.

Şi frecvenţa vizitelor la dentist a crescut cu patru procente în 2022 faţă de anul anterior la nivel naţional, iar pentru mediul urban chiar cu şase procente.

În continuare, ponderea cea mai mare de accesare este o dată pe an (26%), iar în funcţie de mediile de reşedinţă, în mediul urban, peste 36% dintre oameni declară că nu au fost deloc la dentist în 2022 (scădere de la aproximativ 43% în 2021), iar în mediul rural, aproape 53% (54% în 2021).

Studiul mai arată că nevoile pe care oamenii le amintesc pentru vizita la stomatolog au înregistrat o incidenţă în creştere pe toate liniile.

Aproape jumătate dintre români declară că au ajuns la dentist pentru plombe/carii, o creştere cu patru procente faţă de 2021, aproximativ 45% pentru depunerile de tartru (cu 7% peste 2021), 22% pentru abces/infecţie şi peste 18% pentru implant dentar. Aproape 20% dintre români consideră că nu au avut probleme stomatologice în ultimul an.

Persoanele care au accesat serviciile stomatologice au amintit ca motiv prioritar pentru vizitele la medicul stomatolog în 2022 consultaţia, cu o pondere de 66%, în creştere cu aproape 6 procente.

Într-un procent majoritar, românii şi-au ales medicul stomatolog din clinică pe criteriul încrederii (96%), următorii factori de decizie fiind recomandarea şi tarifele avantajoase (aproximativ 61%) şi proximitatea (52%).

EVOLUŢIA DIN ULTIMII 5 ANI

Studiul a fost realizat anual începând din 2018, iar principala evoluţie pozitivă este legată de vizitele la stomatolog în rândul copiilor. Astfel, semnificativ mai mulţi români declară că merg cu copiii la medicul dentist - 72% în 2022, faţă de  67% în 2018.

O altă tendinţă pozitivă priveşte înţelegerea importanţei profilaxiei. Astfel, dacă în 2018, 74% vizitau medicul dentist pentru controale generale, intenţia pentru 2023 este de 80%.

Pe de altă parte, autodiagnosticarea rămâne larg răspândită, procentul celor care susţin că nu merg la medicul stomatolog pentru că nu au probleme stomatologice ajungând la 78% în acest an, faţă de 65% în 2018.

"Încrederea în medicul dentist ca motiv de a alege o clinică a crescut, de asemenea, de la 90% în 2018, la 96% în 2022. Nevoia de proximitate a crescut de la 12,2% în 2018, la 19% în 2022", arată rezultatele studiului.

ACOPERIRE INEGALĂ

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0,3 consultaţii pe locuitor, potrivit Eurostat şi unui studiu realizat de Ernst & Young. În Uniunea Europeană, media este de 0,9 consultaţii/locuitor.

Una dintre cauzele acestei situaţii este faptul că domeniul asistenţei medicale stomatologice din România este finanţat de sectorul public de sănătate într-o proporţie de doar 5%, mult sub media europeană, de 30%.

Piaţa serviciilor dentare din România este 99% privată şi se extinde rapid. Astfel, în prezent există aproximativ 16.000 de cabinete şi clinici stomatologice în ţara noastră, după o creştere medie anuală de circa 2,5% în ultimii 10 ani.

Totuşi, cabinetele sunt distribuite inegal la nivelul regional, cu cel mai mare număr în zona Bucureşti-Ilfov şi în nord-vestul ţării şi cu cea mai scăzută densitate în Oltenia.

Cel mai mare decalaj există, însă, între mediul rural şi cel urban. Astfel, în zonele rurale din România există, în medie 3.801 de locuitori la un cabinet dentar, faţă de 744 de locuitori în mediul urban.

Potrivit informaţiilor programului de tratament stomatologic mobil Zâna Merciluţă, care efectuează servicii de asistenţă medicală gratuită copiilor de la sat prin intermediul cabinetelor mobile, 7 din 10 copii din mediul rural nu au fost la medicul stomatolog şi doar 13% dintre cabinetele stomatologice se găsesc în mediul rural, majoritatea fiind private.

"Analiza comportamentului de consum al serviciilor stomatologice – Barometrul Stomatologiei 2022-2023" este un studiu realizat de reţeaua de clinici dentare Dr.Leahu, împreună cu KANTAR.

Studiul a fost realizat în ianuarie 2023 la nivel naţional împreună cu KANTAR, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane (55% mediul urban, 45% mediul rural, în procente egale bărbaţi-femei şi pe categoriile de vârstă active profesional) şi prezintă comportamentul pacientului român din ultimul an.

viewscnt