Piaţa serviciilor medicale private din România creşte într-un ritm susţinut, pe fondul problemelor din sistemul public de sănătate şi a majorării veniturilor. Un studiu publicat recent arată că valoarea pieţei s-a dublat în cinci ani, ajungând la 3,1 miliarde euro în 2020 (echivalent cu 1,4% din produsul intern brut), pe fondul investiţiilor importante în extinderea activităţii. Săptămâna aceasta, un nou spital privat a fost deschis la Ovidiu, lângă Constanţa, în urma unei investiţii de 38 milioane euro.
Astfel, Ovidius Clinical Hospital (OCH) a inaugurat miercuri un nou spital, ce integrează un centru de oncologie şi radioterapie, un centru de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, precum şi primul centru de referinţă Siemens Healthineers din România, potrivit unui comunicat al unităţii medicale.
Noul spital OCH a fost realizat printr-o investiţie privată de 38 milioane de euro şi are 12.000 de mp construiţi şi 154 de paturi. OCH, înfiinţat în urmă cu aproape un deceniu de un grup de medici constănţeni, oferă anual servicii medicale pentru peste 70.000 de pacienţi.
Spitalul include şi Centrul de referinţă Siemens Healthineers, primul din România şi al zecelea la nivel european, cu soluţii de inteligenţă artificială, inclusiv de asistenţă pentru scanare la distanţă. Centrul oferă posibilitatea de training şi specializare pentru medicii din România.
De asemenea, Centrul de Oncologie şi Radioterapie OCH are în componenţă o secţie clinică de oncologie medicală, cu 32 de paturi, din care şase sunt pentru îngrijiri paliative, departament de radioterapie, compartiment de chimioterapie, compartiment de îngrijiri paliative şi terapia durerii, spitalizare de zi şi compartiment de studii clinice.
Centrul poate trata cel puţin 1.500 de pacienţi pe an prin radioterapie şi 3.500 prin chimioterapie. Echipa de radioterapie a fost pregătită la spitalul Sf. Nectarie din Craiova.
OCH a atras specialişti din Constanţa şi zona Dobrogei, dar şi din Bucureşti, Iaşi sau Târgu Mureş şi chiar din străinătate.
Centrul de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară OCH are 32 de paturi, bloc operator cu două săli de operaţii, una dedicată chirurgiei cardiace şi una dedicată cardiologiei intervenţionale şi chirurgiei cardiace, prima sală hibrid din zona Dobrogei, precum şi 10 paturi de Terapie Intensivă coronarieni, de nivel maxim de competenţă.
„Dispunem la OCH de toată gama de resurse pentru investigaţii şi terapie, pentru a realiza toate intervenţiile cardiace şi vasculare pe care le făceam şi în Germania”, a declarat dr. Sebastian Vasliescu, medic specialist cardiologie, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervenţională, cu o experienţă de 10 ani în clinici din Germania..
Spitalul dispune un sistem RMN de 3 Tesla, un computer tomograf şi un ecograf pentru diagnostic de precizie.
Ca urmare a deschiderii noului spital, numărul angajaţilor şi colaboratorilor OCH - medici, fizicieni, asistenţi, operatori şi alte categorii de personal - va creşte de la 500 în prezent până la 700 până la sfârşitul anului 2023, potrivit unităţii medicale.