Sistemul sanitar din România este încă ancorat "în vechile mecanisme de funcţionare", lucru care ar trebui să se schimbe, consideră preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi.
Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.
"În general, sistemul sanitar şi de la noi şi din alte părţi este încă rigid în vechile mecanisme de funcţionare şi se limitează la arealul curţii în care îşi desfăşoară activitatea. Acest lucru nu mai constituie o soluţie pe care societatea să o accepte ", a declarat Vasile Cepoi, citat de Agerpres.
“Termenul de spital vine de la ospitalitate pentru cei care aveau probleme de sănătate. Acum spitalul nu mai este un loc în care se adună oamenii care au probleme, ci se duc spre societate pentru că încearcă să îmbunătăţească starea de sănătate a populaţiei, intervenind mai devreme asupra problemelor de sănătate cu care societatea se confruntă”, a completat preşedintele ANMCS.
El a dat drept exemplu de bune practici Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, unitate medicală care deşi "are o istorie scurt" este "extrem de consistentă şi densă".
Preşedintele ANMCS a făcut referire astfel la faptul că reprezentanţii instituţiei nu se limitează doar la asigura tratament sau la a acorda îngrijiri medicale, ci se ocupă şi de organizarea de caravane pentru prevenţia cancerului sau de dezbateri privind această maladie gravă.
"Este un exemplu de spital modern, în sensul că a depăşit "gardul", a ieşit "înafara curţii" sale, s-a dus în societate şi îşi îndeplineşte rolul social pe care sistemul sanitar trebuie să îl îndeplinească. Acele acţiuni pe care IRO le desfăşoară, precum screeningul pentru identificarea cazurilor cu cancer în stadiu tratabil, reprezintă singura soluţie care poate să ducă la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei", a declarat Vasile Cepoi.
Însă preşedintele ANMCS consideră că nu există răspunsuri şi din partea cealaltă, "a celor care trebuie să cunoască nevoile de sănătate şi riscurile la care fiecare cetăţean este expus".
"E vorba de medicul de familie. Specificul specialităţii de medicină de familie constă în medicina omului sănătos. Adică, el trebuie să cunoască care sunt riscurile la care fiecare pacient aflat în grijă este expus, care sunt posibilităţile de intervenţie asupra factorilor modificabili, pentru a limita posibilitatea apariţiei bolii şi care sunt indicatorii de alertă care atrag atenţia că un lucru nedorit s-a întâmplat cu organismul respectiv, adică au apărut primele semne de boală, şi se intervine din timp pentru a limita progresia bolii sau pentru a trata boala", a menţionat Vasile Cepoi.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, a luat parte la dezbaterea "Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, provocări şi oportunităţi", eveniment care s-a desfăşurat la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.
Recent, preşedintele ANMCS a declarat, la un eveniment desfăşurat la Suceava, că sistemul sanitar românesc suferă în primul rând de lipsă de organizare, mai ales în condiţiile în care descentralizarea spitalelor s-a făcut uneori necorespunzător.