Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului fătului

Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului fătului

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel, oferă dovezi convingătoare că stresul matern în timpul sarcinii afectează dezvoltarea neurologică a fătului chiar înainte de naştere. 

Potrivit studiului, stresul matern din timpul sarcinii poate „reprograma" anumite căi moleculare esenţiale din corpul fătului, în special la nivelul sistemului colinergic - o reţea de celule nervoase responsabile de reglarea răspunsurilor la stres şi inflamaţiei.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 120 de nou-născuţi şi de la mamele acestora, prelevate la naştere, concentrându-şi atenţia asupra moleculelor mici de ARN cunoscute sub numele de fragmente de ARNt (tRF), multe dintre acestea provenind din ADN mitocondrial.

Aceste molecule joacă un rol esenţial în reglarea funcţiilor celulare şi a răspunsului la stres.

Studiul a relevat şi diferenţe majore între nou-născuţii de sex masculin şi cei de sex feminin. Aceştia din urmă au prezentat o reducere accentuată a unor tRF specifice, numite ColinotRF, implicate în producţia de acetilcolină - o substanţă chimică din creier esenţială pentru memorie şi imunitate.

Pe de altă parte, nou-născuţii de sex masculin au prezentat niveluri ridicate ale unei enzime (AChE) care descompune acetilcolina, sugerând o capacitate diminuată de a gestiona stresul.

Cu ajutorul instrumentelor de învăţare automată, cercetătorii au putut determina cu o precizie de 95% dacă nou-născuţii de sex feminin au fost expuşi stresului matern în timpul sarcinii, pe baza profilurilor ARN.

Această descoperire ar putea oferi o explicaţie pentru vulnerabilitatea crescută la probleme de sănătate mintală sau dificultăţi de dezvoltare întâlnite ulterior în viaţă la copiii expuşi la stres intrauterin.

Cercetătorii consideră că aceste constatări ar putea creşte nivelul de conştientizare asupra stresului în timpul sarcinii şi ar putea conduce, de asemenea, la o mai bună îngrijire acordată gravidelor afectate de stres, chiar şi în lipsa unui diagnostic oficial de anxietate sau depresie.

Descoperirile, publicate recent în revista Molecular Psychiatry, deschid calea către noi abordări de susţinere a sănătăţii mintale şi imunitare a copiilor expuşi la stres prenatal.

 

viewscnt