Radiografia toracică salvează vieţi: diagnostic mai precoce şi şanse mai mari de supravieţuire în cancerul pulmonar

Radiografia toracică salvează vieţi: diagnostic mai precoce şi şanse mai mari de supravieţuire în cancerul pulmonar

O examinare banală care face diferenţa: radiografia toracică duce la diagnostic mai timpuriu şi supravieţuire mai bună în cancerul pulmonar. Utilizarea crescută a radiografiilor toracice este asociată cu diagnosticarea mai precoce a cancerului pulmonar şi supravieţuire îmbunătăţită. Cel mai amplu studiu de până acum arată că investigaţiile frecvente în medicina primară pot schimba radical prognosticul în cancerul pulmonar.

Un test simplu, un impact major: radiografia toracică este cheia în lupta cu cancerul pulmonar, spun specialiştii, subkliniind că radiografia toracică este accesibilă şi eficientă. Dovezi noi susţin utilizarea ei extinsă de către medicii de familie pentru detecţia timpurie a cancerului pulmonar.

Un studiu de referinţă a evidenţiat o legătură semnificativă între frecvenţa solicitărilor de radiografii toracice de către medicii de familie şi diagnosticarea precoce, respectiv ratele mai mari de supravieţuire la pacienţii cu cancer pulmonar.

Cercetarea condusă de Universitatea Sheffield din Marea Britanie a analizat datele a peste 170.000 de pacienţi cu cancer pulmonar din Anglia, între 2014 şi 2018, corelate cu frecvenţa radiografiilor toracice solicitate în cadrul a 7.400 de cabinete de medicină generală.

Studiul, publicat în British Journal of General Practice, a demonstrat că pacienţii care frecventau cabinete cu un grad ridicat de solicitare a radiografiilor toracice aveau şanse mai mari de a fi diagnosticaţi într-un stadiu precoce, când cancerul este mai tratabil. De asemenea, în aceste cabinete, s-a înregistrat o proporţie mai mică de pacienţi diagnosticaţi în stadii avansate (stadiile III şi IV).

Pacienţii investigaţi în centrele care utilizau frecvent examinarea imagistică (radiografia) au prezentat rate mai bune de supravieţuire atât la un an, cât şi la cinci ani după diagnostic, comparativ cu pacienţii din centrele cu utilizare redusă a serviciilor imagistice.

„Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces oncologic, atât în Regatul Unit, cât şi la nivel global. Acest studiu marchează un progres important în înţelegerea modului în care putem îmbunătăţi detecţia precoce”, a declarat marţi autorul principal al studiului, dr. Stephen Bradley, de la Facultatea de Medicină şi Sănătate Publică a Universităţii din Sheffield.

Dr. Bradley, care a desfăşurat studiul în perioada în care era afiliat Universităţii din Leeds, a adăugat, că, deşi tehnologiile avansate precum tomografia computerizată au un rol esenţial, în această cercetare evidenţiază potenţialul unei metode simple şi accesibile, cum este radiografia toracică. 

„Încurajând utilizarea mai frecventă a imagisticii toracice, putem creşte şansele unui diagnostic timpuriu, ceea ce îmbunătăţeşte considerabil prognosticul”, a subliniat medicul.

Până în prezent, nu era clar dacă solicitarea unui număr mai mare de radiografii toracice în medicina primară are un beneficiu real. 

Ratele de utilizare diferă semnificativ între cabinetele medicale, posibil şi din cauza lipsei de convingere privind utilitatea acestui test în faţa simptomelor respiratorii comune.

„Acest studiu este cu adevărat important. Puţine teste oncologice disponibile în medicina generală sunt relativ precise, ieftine şi bine tolerate de pacienţi. Acum ştim că efectuarea mai frecventă a radiografiilor toracice duce la identificarea unui număr mai mare de cazuri de cancer şi într-un stadiu mai incipient – ceea ce este esenţial pentru prognostic”, a subliniat la rândul său profesorul Willie Hamilton, coautor al studiului şi specialist în diagnostic oncologic în medicina primară la Universitatea din Exeter.

Este primul studiu care corelează datele privind frecvenţa radiografiilor toracice cu Registrul Naţional de Cancer. Finanţarea a fost asigurată de organizaţia Cancer Research UK.

Lyndsy Ambler, manager strategic de dovezi ştiinţifice la Cancer Research UK, a comentat: faptul că acest studiu subliniază cât de importante sunt investigaţiile efectuate în medicina primară pentru a permite diagnosticarea precoce a cancerului şi a oferi pacienţilor cele mai bune şanse de tratament.

„Încurajarea medicilor de familie să solicite radiografii toracice pentru pacienţii cu semne şi simptome sugestive pentru cancer pulmonar, precum şi îmbunătăţirea accesului acestora la investigaţii, sunt aspecte esenţiale. Este nevoie şi de cercetări suplimentare privind impactul altor investigaţii efectuate în medicina primară asupra rezultatelor la pacienţi, pentru a sprijini eforturile de diagnostic precoce”, a adăugat ea.

viewscnt