Femeile care suferă de incontinenţă urinară ar putea evita testele invazive de măsurare a presiunii vezicii urinare, după ce evaluările neinvazive s-au dovedit la fel de eficiente, conform rezultatelor unui nou studiu prezentate la Congresul Asociaţiei Europene de Urologie (EAU2025). În plus, o altă cercetare propune o soluţie inovatoare pentru femeile imobilizate: un recipient urinar special conceput pentru a reduce necesitatea cateterului. Aceste descoperiri ar putea schimba semnificativ modul în care este abordată îngrijirea femeilor cu probleme urinare.
În cadrul Congresului Asociaţiei Europene de Urologie, care a avut loc la Madrid, Spania, între 21 şi 24 martie, cercetătorii au prezentat un studiu în care au comparat testele urodinamice invazive cu examinarea fizică şi un chestionar, la femei cu vezică hiperactivă sau incontinenţă urinară care nu au răspuns la tratamentele iniţiale, cum ar fi exerciţiile pentru musculatura pelviană şi antrenamentul vezicii urinare.
Testele urodinamice invazive presupun umplerea vezicii urinare cu apă printr-un cateter introdus în vezică, iar apoi inserarea unui alt cateter în vagin sau rect pentru a măsura presiunile din vezică şi abdomen.
Cercetătorii au inclus în studiu 1.099 de femei din Regatul Unit, care sufereau de vezică hiperactivă sau incontinenţă urinară. Acestea au completat un chestionar medical detaliat, au fost supuse unui examen fizic amănunţit, au ţinut un jurnal al micţiunilor şi au efectuat un „test de tuse” pentru a evalua prezenţa incontinenţei de stres.
Jumătate dintre participante au fost, de asemenea, supuse testelor invazive.
Deşi femeile care au făcut testele invazive au primit tratamente mai personalizate în funcţie de rezultate, nu a existat o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte evoluţia simptomelor lor pe parcursul a doi ani, potrivit unui raport publicat cu acces liber online, şi care va apărea în numărul din 29 martie al revistei The Lancet.
Aproximativ 24% dintre femeile din grupul testelor urodinamice au declarat că simptomele lor s-au îmbunătăţit „foarte mult” sau „mult”, comparativ cu aproximativ 23% în grupul evaluării neinvazive.
Testele urodinamice invazive pot fi jenante şi inconfortabile, a declarat conducătorul studiului, Mohamed Abdel-Fattah, de la Universitatea din Aberdeen.
„Pentru multe femei care se străduiesc să găsească un tratament eficient pentru acest tip de incontinenţă urinară, studiul nostru arată că nu mai este necesar să treacă prin această experienţă pentru a obţine o îmbunătăţire a simptomelor şi a calităţii vieţii”, a spus el.
Într-un alt studiu publicat luna aceasta în Emergency Medical Journal, cercetătorii din Regatul Unit descriu modul în care o pacientă imobilizată i-a inspirat să creeze un recipient urinar de unică folosinţă pentru femei.
Aceştia au modificat recipientele urinare de unică folosinţă pentru bărbaţi astfel încât să se potrivească anatomiei feminine, fără a necesita repoziţionarea pacientelor. Ulterior, au formalizat designul dispozitivului şi l-au testat în alte spitale şi în cadrul unui serviciu de ambulanţă.
Într-un studiu care a inclus 103 paciente imobilizate şi 118 profesionişti din domeniul sănătăţii, 74% dintre paciente şi 78% dintre specialişti au declarat că ar recomanda acest recipient urinar.
„Pacientele au considerat că au evitat durerea, deoarece dispozitivul a minimizat mişcările şi a oferit o metodă mai demnă de a urina”, au scris cercetătorii.
Profesioniştii din domeniul sănătăţii consideră că avantajele potenţiale includ reducerea necesităţii de utilizare a cateterelor urinare, precum şi reducerea mişcărilor şi ridicării pacientelor imobilizate.