Boli coronariene: Înlocuirea cărnii cu alimente vegetale poate scădea riscul acestor afecțiuni

Boli coronariene: Înlocuirea cărnii cu alimente vegetale poate scădea riscul acestor afecțiuni
decembrie 07 09:00 2020 Timp citire articol: 2 minut(e)

Înlocuirea din dietă a cărnii roșii cu alimente vegetale de înaltă calitate, cum ar fi fasolea, nucile sau soia, poate scădea riscul  de boli coronariene, arată un nou studiu.

Dovezi substanțiale sugerează că un consum ridicat de carne roșie, în special carne roșie procesată, cum ar fi slănină, hot dog, cârnați și salam, este asociat cu un risc crescut de deces și boli cronice majore, inclusiv boli coronariene. Potrivit cercetătorilor americani, studiile care arată rezultate inconsistente nu reușesc adesea să compare carnea roșie cu surse similare de proteine ​​și energie.

O echipă din SUA a examinat relația dintre carnea roșie procesată și riscul de boli coronariene și a estimat efectele înlocuirii altor surse de proteine ​​cu carnea roșie cu riscul de boli coronariene. Descoperirile lor se bazează pe date de la 43.272 de bărbați americani (vârsta medie de 53 de ani). Participanții au completat un chestionar de dietă detaliat în 1986 și la fiecare patru ani după aceea, până în 2016, și au furnizat informații despre istoricul medical și stilul lor de viață.

Înregistrările medicale au fost utilizate pentru a urmări evenimentele coronariene (CHD) fatale și non-fatale în această perioadă de 30 de ani. În acest timp, au fost documentate 4.456 evenimente CHD, dintre care 1.860 au fost fatale.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare porție pe zi, carnea roșie totală a fost asociată cu un risc mai mare cu 12% de CHD ( pentru carnea roșie neprelucrată riscul era cu 11% mai mare, iar pentru carnea procesată cu 15% mai mare).

În comparație cu carnea roșie, aportul unei porții pe zi de surse combinate de proteine ​​vegetale, inclusiv nuci, leguminoase (cum ar fi mazărea, fasolea și linte) și soia a fost asociat cu un risc cu 14% mai mic de CHD. Acest risc a fost și mai mic, de 18% în rândul bărbaților cu vârsta peste 65 de ani.

Înlocuirea cărnii roșii cu pește nu a fost asociată cu riscul de CHD. Cercetătorii spun însă că acest lucru s-ar putea datora metodei de gătit (adică prăjirea la adâncime) și faptului că acest grup alimentar a inclus și produse prelucrate din pește.

„Aceste constatări sunt în concordanță cu efectele acestor alimente asupra nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută și susțin un beneficiu pentru sănătate al limitării consumului de carne roșie și al înlocuirii cu surse de proteine ​​vegetale”, explică oamenii de știință, potrivit Science Daily.com.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu