Cafeaua poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2

Cafeaua poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2

Cafeaua poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2. Oamenii de ştiinţă suedezi au mers mai departe cu cercetările pentru a afla în ce mod trebuie preparată cafeaua pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet, iar concluzia a fost aceea că alegerea metodei de preparare influenţează efectele cafelei asupra sănătăţii.

Multe studii anterioare au arătat o legătură între consumul mare de cafea şi un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2. De data aceasta, studiul cercetătorilor Universităţii de Tehnologie Chalmers şi al Universităţii Umeå oferă o perspectivă nouă asupra acestei conexiuni, folosind o metodă nouă pentru a ajuta la diferenţierea dintre efectele cafelei la filtru şi a cafelei fierte.

„Am identificat molecule specifice -„ biomarkeri ”- în sângele celor care participă la studiu, care indică aportul de diferite tipuri de cafea. Aceşti biomarkeri sunt apoi folosiţi pentru analiza atunci când se calculează riscul de diabet de tip 2. Rezultatele noastre acum arată clar că cea care are un efect pozitiv în ceea ce priveşte reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 este cafeaua filtrată. Cafeaua fiartă nu are acest efect ", spune Rikard Landberg, profesor în Ştiinţa Alimentelor la Chalmers şi profesor afiliat la catedra de Sănătate Publică şi Medicină Clinică la Universitatea Umeå.

Prin utilizarea acestor biomarkeri, cercetătorii au putut să arate că persoanele care beau două-trei căni de cafea filtrată pe zi aveau un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele care beau mai puţin de o cană de cafea filtrată pe zi. Consumul de cafea fiartă nu a avut niciun efect asupra riscului de diabet în studiu.

Potrivit lui Rikard Landberg, mulţi oameni cred în mod greşit că această băutură are efecte negative asupra sănătăţii.

,,Cafeaua fiartă creşte riscul de boli cardiace şi vasculare, datorită prezenţei diterpenelor, un tip de moleculă găsită în cafeaua fiartă, au arătat studii anterioare. Dar s-a demonstrat că atunci când filtraţi cafeaua, diterpenele sunt capturate în filtru. Drept urmare, obţineţi beneficiile pentru sănătate ale multor alte molecule prezente, cum ar fi diferite substanţe fenolice. În cantităţi moderate, cofeina are, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătăţii ", a precizat profesorul, potrivit siteului sciencedaily.com.

Întrebarea este dacă diterpenele influenţează în mod negativ metabolismul zahărului şi, de aceea, sunt motivele pentru care cafeaua fiartă nu ajută la scăderea riscului de diabet, în modul în care o face cafeaua cu filtru. Cercetătorii încă nu pot spune natura exactă a legăturii.

Multe alte tipuri de preparare a cafelei nu au fost studiate în mod special, cum ar fi cafeaua instant sau espresso. Dar explicaţia cercetătorilor suedezi este că efectele asupra sănătăţii ar putea fi asemănătoare cu cea a cafelei fierte, în ceea ce priveşte riscul de diabet tip 2, întrucât cafeaua espresso, de la espressoarele clasice sau de la cele care utilizează conserve de cafea, este făcută fără filtru.

Rickard Landberg subliniază totuşi că impactul asupra sănătăţii cafelei nu depinde doar de faptul că este filtrată sau nu. Variază în funcţie de modul în care sunt gestionate boabele de cafea şi băutura în general.

Metabolomica, un instrument util în studiu

Pentru a diferenţia riscul de diabet pentru cei care consumă cafea fiartă şi cei care beau cafea filtrată, a fost utilizată o nouă tehnică numită metabolomică, în combinaţie cu chestionarele dietetice clasice. Metabolomica face posibilă identificarea concentraţiei de sânge a moleculelor specifice dintr-un anumit aliment sau băutură şi foloseşte ca o măsurătoare obiectivă a aportului - în loc să se bazeze pur şi simplu pe aporturile auto-raportate din chestionare, care sunt predispuse la erori mari.

„Metabolomica este un instrument fantastic, nu numai pentru a capta aportul de alimente şi băuturi specifice, ci şi pentru studierea efectelor pe care acel aport le are asupra metabolismului oamenilor. Putem obţine informaţii importante despre mecanismele din spatele modului în care anumite alimente influenţează riscul de boală", spune Lin Shi, cercetător postdoctoral şi autorul principal al studiului.

În lume trăiesc în prezent 425 milioane de persoane cu diabet.  În ceea ce-i priveşte pe europeni, Federaţia Internaţională de Diabet – Biroul pentru Europa (IDF Europe) a estimat că în jur de 60 de milioane de adulţi suferă de această afecţiune. Estimările sunt că numărul diabeticilor va creşte cu 16% în 2045.

viewscnt