CNAS anunță serviciile medicale gratuite la care au acces gravidele în acest an

Timp citire articol: 2 minut(e)

Femeile însărcinate și lehuzele vor beneficia din acest an de noi servicii medicale gratuite, prevăzute în proiectul de norme pentru aplicarea hotărârii de guvern  nr.140/2018.

CNAS introduce mai multe noutăți în condițiile de asigurare a asistenței medicale în acest an, ce vizează mai ales gravidele și pacienții cu boli cronice. Noile prevederi ar putea intra în vigoare după 31 martie.

Săptămâna trecută, CNAS a demarat consultări cu patronatele și sindicatele privind noile reglementări cuprinse în contractul-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.

Consultările au fost demarate în această săptămână, pe tema proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019 (HG nr. 140/2018).

CNAS a propus în acest proiect mai multe noutăți față de actul normativ similar aflat în vigoare.

Astfel, proiectul prevede “introducerea unei adeverințe emise de medicul de familie care să ateste starea de graviditate, în baza căreia beneficiarele de pachet minimal de servicii medicale să poată beneficia de pachetul de bază de servicii medicale pe perioada sarcinii și lehuziei, după depunerea documentului la casa de asigurări de sănătate”, a precizat miercuri CNAS.

Luni, CNAS a precizat exact serviciile la care au acces gravidele și lehuzele în mod gratuit.

Astfel, în privința serviciilor de medicină primară, “toate gravidele și lăuzele au dreptul la consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei precum: luarea în evidență în primul trimestru; supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a șaptea; supravegherea de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua, inclusiv; urmărirea lehuziei de la externarea din maternitate – o consultație (la domiciliu); urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere – o consultație (la cabinet)”, a precizat instituția.

De asemenea, gravidele au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care deține sau nu deține documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei și infecției CMV.

Gravidele mai au acces și la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) și la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestațional, hiperemeză gravidică ușoară, uter cicatriceal în trimestrul III).

Potrivit CNAS, gravidele pot face și analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC.

“Pentru aceste analize, recomandarea poate fi făcută atât de cătrer medicul de familie, cât și de medicul de specialitate din ambulatoriul clinic”, a precizat instituția.

Redactia

Articole recente

Aproape 10.000 de substanțe chimice se pot infiltra în alimente din recipientele de plastic, relevă un studiu alarmant

Ambalajele alimentare din plastic conțin substanțe nocive. Cercetătorii au descoperit până la 9936 de substanțe chimice diferite într-un singur produs…

27 aprilie 2024 11:34

O nouă terapie genică pentru o afecțiune rară a sângelui, autorizată în SUA

Persoanele cu hemofilie au un defect într-o genă care reglează producția de proteine numite factori de coagulare, ce pot provoca…

27 aprilie 2024 9:29

Leziunile adânci ale pielii pot declanșa modificări în microbiomul intestinal, au descoperit oamenii de știință

Deteriorarea pielii nu are loc întotdeauna doar la nivelul suprafeței. Noi cercetări au descoperit că rănile mai adânci în carne…

26 aprilie 2024 17:31

Încă 8 medicamente noi, aproape de autorizare în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat în luna aprilie autorizarea a opt noi medicamente pentru punere pe piața Uniunii…

26 aprilie 2024 16:50

OMS: Utilizarea excesivă a antibioticelor în pandemie a exacerbat rezistenţa la antimicrobiene

Noi dovezi furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că utilizarea excesivă a antibioticelor la nivel mondial în timpul…

26 aprilie 2024 15:02

Cercetătorii au publicat rezultatele finale ale unui studiu clinic cheie cu o terapie genică pentru o afecțiune ereditară de sânge

Într-un studiu de referință, un consorțiu internațional condus de cercetători de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) a publicat…

26 aprilie 2024 14:02

Un spital din Galați va folosi inteligența artificială pentru tratarea cancerului

Secţia de Radioterapie al celui mai mare spital din județul Galați va fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie care…

26 aprilie 2024 13:01

Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului a intrat în ultima fază a testelor clinice

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager (ARNm) împotriva melanomului, care are şi potenţialul de a stopa…

26 aprilie 2024 12:02

Transplanturile de organe rămân la un nivel scăzut în România, pe fondul numărului mic de donatori

Activitatea de transplant de organe se menține la un nivel foarte scăzut în România, ca urmare a numărului mic de…

26 aprilie 2024 11:32

GSK a dat în judecată Pfizer și BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor împotriva Covid-19

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din statul american Delaware, joi, acuzând…

26 aprilie 2024 10:50