Comisia Europeană este aproape de un acord cu firma germană CureVac pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid-19, în vederea imunizării împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 a populaţiei din cele 27 de state membre ale UE.
Este al patrulea angajament de acest tip, după cele încheiate cu Sanofi (în parteneriat cu GSK), în 31 iulie, cu Johnson & Johnson, în 13 august, şi cu AstraZeneca (în parteneriat cu Universitatea Oxford) în 14 august (angajament prealabil de achiziţie).
Potrivit Executivului european, contractul cu CureVac va prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţări europene.
Acordul vizat prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, care vor fi furnizate dacă studiile clinice vor arăta că vaccinul este sigur şi eficient îşi va fi aprobat.
Comisia continuă discuţiile şi cu alţi producători de vaccinuri.
Vaccinul dezvoltat de CureVac este printre cele mai avansate în studii clinice. Compania germană a anunţat încă din martie că are capacitatea de a produce în masă un nou vaccin pentru noul coronavirus, dacă studiile clinice ale unui vaccin pe care îl dezvoltă în prezent vor dovedi siguranţa şi eficienţa sa.
CureVac are o abordare ce presupune crearea de molecule mesager-ARN, ce transmit celulelor umane instrucţiuni pentru producerea de proteine terapeutice care să declanşeze un răspuns imunitar împotriva bolilor infecţioase.