Comisia Europeană a anunţat joi că a semnat primul contract de achiziţie de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele membre ale Uniunii Europene, cu compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împreună cu Universitatea Oxford.
Contractul prevede furnizarea a 300 de milioane de doze de vaccin statelor membre ale Uniunii Europene şi o opţiune de cumpărare a încă 100 de milioane de doze.
Vaccinul urmează să fie furnizat, dacă va avea rezultate pozitive în studiile clinice finale şi va fi aprobat, celor 27 de state membre ale UE în cantităţi stabilite pe baza populaţiei fiecărei ţări.
În prezent, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este testat într-un studiu clinic de faza a III-a. În studiile clinice anterioare, vaccinul s-a dovedit sigur şi a declanşat un răspuns imun.
Comisia Europeană a negociat cu mai multe companii farmaceutice care se află în fază avansată de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus şi a ajuns chiar la discuţii finale cu patru companii - Sanofi (în parteneriat cu GSK), în 31 iulie, cu Johnson & Johnson, în 13 august, cu AstraZeneca (în parteneriat cu Universitatea Oxford) în 14 august (angajament prealabil de achiziţie) şi cu firma germană CureVac.
Totuşi, discuţiile au fost îngreunate de faptul că Executivul UE nu doreşte să acopere integral eventualele costuri legate de reacţiile adverse pe care le-ar putea avea vaccinurile - un risc important atunci când un nou produs farmaceutic este autorizat.
Comisia continuă discuţiile şi cu alţi producători de vaccinuri.