Comisia Europeană semnează primul contract de achiziție de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele din UE

Comisia Europeană semnează primul contract de achiziție de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele din UE
august 27 15:56 2020 Timp citire articol: 1 minut(e)

Comisia Europeană a anunțat joi că a semnat primul contract de achiziție de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele membre ale Uniunii Europene, cu compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împreună cu Universitatea Oxford.

Contractul prevede furnizarea a 300 de milioane de doze de vaccin statelor membre ale Uniunii Europene și o opțiune de cumpărare a încă 100 de milioane de doze.

Vaccinul urmează să fie furnizat, dacă va avea rezultate pozitive în studiile clinice finale și va fi aprobat, celor 27 de state membre ale UE în cantități stabilite pe baza populației fiecărei țări.

În prezent, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este testat într-un studiu clinic de faza a III-a. În studiile clinice anterioare, vaccinul s-a dovedit sigur și a declanșat un răspuns imun.

Comisia Europeană a negociat cu mai multe companii farmaceutice care se află în fază avansată de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus și a ajuns chiar la discuții finale cu patru companii – Sanofi (în parteneriat cu GSK), în 31 iulie, cu Johnson & Johnson, în 13 august, cu AstraZeneca (în parteneriat cu Universitatea Oxford) în 14 august (angajament prealabil de achiziție) și cu firma germană CureVac.

Totuși, discuțiile au fost îngreunate de faptul că Executivul UE nu dorește să acopere integral eventualele costuri legate de reacțiile adverse pe care le-ar putea avea vaccinurile – un risc important atunci când un nou produs farmaceutic este autorizat.

Comisia continuă discuțiile și cu alți producători de vaccinuri.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu