Categorii: Știri

Cum trebuie prescrise noile medicamente pentru slăbit autorizate recent în Europa și SUA? Dezbateri în rândul medicilor americani privind administrarea tratamentelor

Timp citire articol: 5 minut(e)

Pe măsură ce noi medicamente mai puternice împotriva obezității intră pe piața americană, societățile medicale sunt dornice să își sfătuiască membrii cu privire la modul optim de utilizare a acestora pentru pacienți. Totuși, experții sunt departe de un consens, aceste medicamente stârnind o adevărată dezbatere în lumea medicală americană.

Unii specialiști pledează pentru utilizarea pe scară largă a medicamentelor precum semaglutida (Wegovy) dezvoltată de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk, alături de o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

În schimb, alții recomandă să le acorde prioritate pacienților cu risc ridicat, care au alte afecțiuni care sunt exacerbate de excesul de greutate.

Pe de altă parte, unii medici iau în considerare evaluări mai complexe, specifice pacientului, pentru a determina cel mai bun curs de acțiune, potrivit unei analize Reuters a ghidurilor existente și a interviurilor cu medici și directori de la șase asociații medicale, care intenționează să își actualizeze propriile ghiduri.

Recomandările lor vor influența tratamentul și acoperirea pentru aproape 115 milioane de adulți și copii din SUA care sunt obezi, precum și pentru un procent semnificativ de americani supraponderali care prezintă alte riscuri pentru sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul.

Companiile de asigurări de sănătate din SUA iau în considerare ghidurile medicale de specialitate, printre alte date, pentru a decide dacă vor compensa sau nu un tratament.

Tratamentul cu semaglutidă, care costă aproape 1.350 de dolari pe lună, este acoperit în mică măsură de către societățile private de asigurări de sănătate.

Tratamentul este autorizat pentru punere pe piață în Statele Unite și în Europa, în timp ce un medicament similar dezvoltat de grupul farmaceutic american Eli Lilly, cu substanța activă tirzepatidă și comercializat sub numele de Mounjaro, este în curs de evaluare de către autoritățile din SUA, o decizie fiind așteptată în cursul acestui an.

În studiile clinice de fază avansată, aceste noi medicamente i-au ajutat pe pacienți să piardă până la 15-20% din greutate, mai mult decât tratamentele pentru pierderea în greutate autorizate anterior.

Studiile clinice s-au derulat pe o perioadă de doi ani, ceea ce înseamnă că nu se cunosc încă eventualele consecințe pe termen mai lung, iar mulți pacienți ar putea fi nevoiți să continue să ia medicamentul pentru a nu mai slăbi.

“Aceste noi molecule schimbă regulile jocului, nu există nicio îndoială, dar obezitatea este o afecțiune complexă”, a declarat Anthony Comuzzie, director executiv al Societății Americane pentru Obezitate.

Societatea, care are printre membri numeroși cercetători și clinicieni de top din SUA în domeniul obezității, include un comitet de experți care oferă recomandări privind momentul în care pacienții ar trebui să înceapă să ia aceste medicamente și despre eventuala asociere cu alte tipuri de tratament.

Grupul a furnizat ultima dată recomandări privind tratamentul obezității în 2013, alături de Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) și Colegiul American de Cardiologie (American College of Cardiology).

Acesta își propune să emită noi recomandări la începutul anului viitor și intenționează actualizări mai frecvente pe măsură ce datele devin disponibile.

Asociația americană de endocrinologie clinică (AACE) a anunțat că intenționează să publice noi orientări privind diagnosticarea și gestionarea medicală a obezității la începutul anului 2024, ultimele recomandării fiind emise în 2016.

De asemenea Societatea de Endocrinologie plănuiește o actualizare a ghidurilor sale privind medicamentele pentru scăderea în greutate pentru vara anului 2025, la 10 ani după ce a publicat ultimele ghiduri.

Companiile Novo Nordisk și Eli Lilly, care asigură o parte din finanțare pentru Societatea pentru obezitate (The Obesity Society) și Societatea de Endocrinologie (Endocrine Society) și sunt partenere cu AACE, nu au dorit să precizeze dacă colaborează cu asociațiile medicale în vederea creării de noi ghiduri.

OBEZITATEA CA BOALĂ

Asociația Medicală Americană, cel mai mare grup medical din țară, a recunoscut obezitatea ca fiind o boală în 2013.

Tratamentul se încadrează în numeroase specialități medicale, inclusiv experți în obezitate, endocrinologi, gastroenterologi și pediatri, precum și medici de îngrijire primară.

În cadrul interviurilor, mai mulți de specialiști în obezitate au avut opinii diferite cu privire la modul de utilizare a semaglutidei și a altor tratamente similare.

Unii sunt de părere că ar putea prescrie medicamentele la prima vizită a unui pacient adult, dacă acesta a încercat în trecut cel puțin trei luni de dietă și exerciții fizice, în timp ce alți specialiști încurajează  intervenții în stilul de viață timp de cel puțin șase luni înainte de a prescrie medicamente.

Mulți medici consideră că noile medicamente reprezintă un progres real în tratamentul obezității, care are proporții epidemice în SUA.

Totuși, există și o anumită îngrijorare că pacienții ar putea vedea în aceste medicamente noi o soluție “minune”, cu efect rapid, ceea ce descurajează schimbările de stil de viață necesare pe termen lung.

„Prima și cea mai importantă intervenție pentru reducerea greutății este dieta și modificarea stilului de viață”, spune dr. Prakash Deedwania, cardiolog și profesor la universitatea California, San Francisco.

Societatea pentru obezitate dorește să se ajungă la un consens în rândul experților din SUA privind noile sale recomandări.

Beatrice Popa

Articole recente

Un medicament experimental ar putea ușura exercițiile fizice și sarcinile zilnice pentru cardiaci

Un studiu clinic internațional testează un potențial tratament pentru cardiomiopatia hipertrofică. Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății…

18 mai 2024 11:43

Boala Alzheimer fără simptome. Cum explică oamenii de știință acest lucru?

Fiecare persoană experimentează îmbătrânirea în felul său, iar factori precum genetica, stilul de viață și mediul joacă un rol în…

18 mai 2024 10:01

Oamenii de știință avertizează că bolile cerebrale se vor agrava odată cu intensificarea schimbărilor climatice

Schimbările climatice se manifestă din ce în ce mai mult, le resimțim zilnic efectele în întreaga lume. Anul 2023 a…

17 mai 2024 17:50

Durata de pregătire în rezidențiat pentru specialitatea radioterapie, majorată cu un an

Durata de pregătire în rezidențiat pentru specialitatea radioterapie urmează să fie majorată de la patru la cinci ani, potrivit unui…

17 mai 2024 16:58

Biomarkerii bolii Alzheimer observați la tinerii cu diabet zaharat

Potrivit unui nou studiu, adolescenții și adulții tineri care suferă de diabet ar putea avea un risc mai mare de…

17 mai 2024 16:33

Medicamentele care conțin caproat de hidroxiprogesteron, suspendate de pe piața UE

Experții din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au recomandat suspendarea autorizațiilor de punere pe piață în Uniunea Europeană a…

17 mai 2024 16:06

Românii vor putea solicita online cardul european de sănătate

Asigurații din România vor putea solicita online eliberarea cardului european de asigurări sociale de sănătate, în urma unui proiect de…

17 mai 2024 15:17

Vaccinarea împotriva HPV previne 90% din cazurile de cancer de col uterin, întărește un nou studiu. România, cele mai ridicate rate de incidenţă și mortalitate prin acest cancer din UE

HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Multe țări, inclusiv România, oferă acum vaccinarea de rutină…

17 mai 2024 14:06

Obezitatea și nivelul ridicat de zahăr din sânge, un rol din ce în ce mai mare în starea precară de sănătate a populației la nivel global, potrivit unui important studiu internațional

Obezitatea, nivelul ridicat de zahăr din sânge și hipertensiunea arterială, printre alte probleme metabolice, duc în prezent la pierderea cu…

17 mai 2024 13:12

Insulina săptămânală ar putea fi la fel de eficientă ca și dozele zilnice, după rezultate pozitive obținute în testele clinice

O injecție cu insulină administrată o dată pe săptămână, a arătat o reducere a glicemiei în concordanță cu doza zilnică…

17 mai 2024 12:07