Lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt epuizaţi, au insomnii, depresie şi anxietate, toate aceste manifestări survenite pe fondul pandemiei de COVID-19. Mai mult de jumătate din toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii din întreaga lume se confruntă cu epuizare care, dacă nu este abordată şi rezolvată, i-ar putea determina pe mulţi să-şi părăsească jobul în favoarea ocupaţiilor mai puţin stresante sau să aleagă pensionarea anticipată.
Epuizarea angajaţilor din Sănătate este mare şi „nesustenabilă” susţin cercetătorii Universităţii din Texas. Un profesor de la Centrul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Texas a lansat un apel la acţiune globală într-o scrisoare publicată pe 22 martie în revista Lancet EClinicalMedicine.
,,Un sondaj recent realizat în Medscape la aproape 7.500 de medici la nivel global a arătat că epuizarea a atins un ritm foarte ridicat", a declarat prof.univ.dr. Dharam Kaushik. Au mai aderat la scrisoare şi Joe R. şi Teresa Lozano din aceeaşi universitate şi nu sunt singurii medici.
Scrisoarea doctorului Kaushik face referire la un studiu amplu asupra epuizării şi traumei la asistenţii medicali în timpul pandemiei. „Vorbesc despre lucrătorii din domeniul sănătăţii la nivel Mondial. Trebuie să ne uităm la întreaga forţă de muncă de îngrijire a sănătăţii şi ce putem face în comunităţi şi ţări pentru a preveni o spirală descendentă de burnout. Creşterea numărului de decese, stresul post-traumatic, orele lungi de lucru şi lansarea iniţială lentă a vaccinului în diferite ţări creează un efect de epuizare a forţei de muncă vitală”, a spus dr. Kaushik.
În opinia medicului texan, femeile sunt cele mai afectate. „Inechitatea de gen este înfloritoare, mai multe femei care lucrează în domeniul sănătăţii, în special în îngrijirile critice şi bolile infecţioase, fac sindrom de burnout într-un ritm foarte crescut”, a spus dr. Kaushik.
Se preconizează un deficit de cadre medicale până în 2030. Pandemia COVID-19 poate amplifica deficitul şi poate afecta calitatea asistenţei medicale.
,,Mă refer la un articol Lancet care estimează că va exista o penurie de 18 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii până în 2030, care ar putea costa 47 de miliarde de dolari, iar aceste proiecţii au fost făcute înainte de pandemie. Imaginaţi-vă ce a făcut pandemia. Pierderea lucrătorilor din domeniul sănătăţii este „nesustenabilă ", a afirmat dr. Kaushik.
Acesta e de părere că factorii de decizie politică trebuie să colaboreze cu comunitatea ştiinţifică pentru a înţelege implicaţiile epuizării şi a dezvolta o strategie cuprinzătoare de prevenire a epuizării. ,,Trebuie să învăţăm lecţiile din actuala pandemie, să avem strategii eficiente de prevenire a epuizării şi să ne pregătim mai bine pentru viitor", a subliniat dr. Kaushik.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician Mind Institute, le sfătuieşte pe cadrele medicale să înveţe să aibă grijă de ele, în timp ce au grijă de ceilalţi.
,,Din punct de vedere emoţional este foarte important acum mai mult ca oricând fiecare să fie responsabil de propria lui sănătate şi de propriile resurse emoţionale. Ştiţi cum este instrucţiunea aceea pe care o primim în avion să îţi pui ţie prima dată masca de oxigen înainte de a o pune altcuiva. Marea majoritate a persoanelor care lucrează domeniul medical are cumva modul de-a funcţiona orientat pe a-l sprijini şi ajuta pe celălalt şi acest lucru poate fi în perioada asta un factor de risc pentru cadrele medicale, care se neglijează pe ele pentru a se pune în serviciul celorlalţi”, a declarat pshihologul clinician într-un interviu video pentru 360medical.ro.