Medicamente pentru boli autoimune transformate în tratamente pentru cancer

Medicamente pentru boli autoimune transformate în tratamente pentru cancer

O echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Southampton a identificat o metodă prin care terapii cu anticorpi folosite pentru tratarea unor boli autoimune pot fi transformate în medicamente pentru cancer printr-o modificare moleculară.

Noul studiu, prezentat în publicaţia Cancer Cell, se concentrează pe o moleculă denumită CD40, prezentă pe suprafaţa celulelor imunitare şi care are un rol important atât în autoimunitate, cât şi în cancer.

În cazul autoimunităţii, molecula CD40 este suprastimulată, ceea ce creşte riscul ca sistemul imunitatr să atace celule sănătoase din organism.

În schimb, în cazul cancerului, CD40 este substimulată, permiţând celulelor tumorale să evite sistemul imunitar.

Tocmai de aceea, ţintirea CD40 cu medicamente cu anticorpi poate reprezenta o abordare terapeutică pentru ambele tipuri de afecţiuni, consideră cercetătorii.

Pornind de la aceste constatări, echipa de cercetători a lucrat pentru a dezvolta medicamente cu anticorpi atât pentru a activa (agonişti), cât şi pentru a suprima (antagonişti) calea imunitară a CD40.

“Este important să reuşim să comutăm un medicament autoimun pentru a deveni medicament pentru cancer. Am obţinut o cunoaştere mai bună a mecanismului prin care CD40 se activează şi încercăm să aplicăm această tehnologie la mai multe medicamente”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Xiaojie Yu, citat de sciencedaily.com.

Astfel, cercetătorii de la Centre for Cancer Immunology din Southampton au descoperit că un antagonist pentru CD40 poate fi transformat în agonist prin modificarea domeniului “constant” al anticorpului – care controlează flexibilitatea anticorpului.

Cercetătorii au testat apoi agonistul obţinut şi au observat că acesta se comportă ca un “superagonist” – stimulând sistemul imunitar pentru a combate cancerul în modelele preclinice.

Potrivit cercetătorilor, o astfel de abordare, de a transfirma un anticorp care inhibă sistemul imunitar într-un anticorp care stimulează sistemul imunitar, este o premieră şi poate fi folosită şi în cazul altor afecţiuni.

viewscnt