Ministerul Sănătăţii propune modificări importante ale legislaţiei privind transfuzia de sânge, între care înfiinţarea unui sistem informatic naţional care să asigure trasabilitatea de la venă la venă

Ministerul Sănătăţii propune modificări importante ale legislaţiei privind transfuzia de sânge, între care înfiinţarea unui sistem informatic naţional care să asigure trasabilitatea de la venă la venă

Ministerul Sănătăţii propune modificări importante ale legislaţiei privind transfuzia de sânge, între care înfiinţarea Sistemului Naţional Informatic de Transfuzie Sanguină (SNITS) care să asigure trasabilitatea de la venă la venă, precum şi desemnarea de responsabili pentru această activitate.

Propunerile sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) lansat în dezbatere de minister.

“Ministerul Sănătăţii înfiinţează Sistemul Naţional Informatic de Transfuzie Sanguină, denumit în continuare “SNITS”, prin care se asigură trasabilitatea sângelui total şi a componentelor sanguine de la donator până la utilizarea sa finală”, se arată în proiect, catre aduce modificări Legii nr.282 din 5 octombrie 2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

Înfiinţarea SNITS ar permite asigurarea trasabilităţii sângelui şi componentelor sanguine de origine umană recoltate, creşterea siguranţei procedurilor, centralizarea datelor necesare raportării, precum şi asigurarea unui management eficace şi în timp real al stocurilor de sânge şi componente sanguine de origine umană, potrivit proiectului.

De la data înfiinţării SNITS, Ministerul Sănătăţii va asigura informatizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină şi interconectarea instituţiilor în cadrul acestuia.

Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti va avea rolul de coordonare a structurilor de transfuzie sanguină din ţară.

“Sistemul naţional de transfuzie sanguină constituie un domeniu strategic, de securitate naţională, fiind format din următoarele structuri: a) Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti; b) Centrele de transfuzie sanguină organizate în centre regionale de transfuzie sanguină şi centre judeţene de Transfuzie Sanguină; c) Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale; d) Unităţile de transfuzie sanguină autorizate”, prevede una dintre propunerile din proiectul de OUG.

Centrele de transfuzie sanguină urmează să fie organizate ca unităţi sanitare fără paturi, cu personalitate juridică, în subordinea INTS.

INTS urmează să desemneze, la nivelul centrelor de transfuzie sanguină regionale şi judeţene, câte o “persoană responsabilă”, care are ca principală atribuţie garantarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la donare, recoltare, control biologic, preparare, conservare şi distribuţie pentru fiecare unitate de sânge sau component sanguin.

Ministerul Sănătăţii, prin INTS, va administra SNITS, cu respectarea cerinţelor referitoare la asigurarea securităţii reţelelor şi sistemelor informatice în Uniunea Europeana, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene.

Iniţiatorii proiectului argumentează că modificările sunt necesare deoarece “trasabilitatea sângelui de la donator la utilizarea finală se realizează incomplet în acest moment, fiind necesară dezvoltarea şi implementarea unui sistem complex care sa cuprindă modulele ce lipsesc”.

Doar 2% din populaţia din România donează sânge, ceea ce face dificilă asigurarea accesului pacienţilor la tratament transfuzional adecvat în toate instituţiile medicale din ţară.

viewscnt