Ministrul Sănătăţii cere spitalelor publice să scoată la concurs posturile vacante. Recent, Curtea de Conturi a semnalat lipsa concursurilor în unităţile medicale, în ciuda crizei de personal

Ministrul Sănătăţii cere spitalelor publice să scoată la concurs posturile vacante. Recent, Curtea de Conturi a semnalat lipsa concursurilor în unităţile medicale, în ciuda crizei de personal

Spitalele publice din România suferă de criză de personal medical, dar nu scot posturile vacante la concurs, relevă un raport de audit realizat de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătăţii şi publicat în luna februarie. Raportul a evaluat performanţa managementului resurselor umane şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare spitaliceşti, pentru perioada 2014- 2021. Acum, ministrul Sănătăţii solicită spitalelor publice să scoată la concurs posturile de medici şi de asistenţi medicali de care au nevoie, chiar după ce Guvernul din care face parte a limitat angajările în sistemul bugetar.

Ministrul susţine că, dacă posturile vacante vor fi scoase la concurs, va putea propune un memorandum în Guvern pentru a excepta posturile de la prevederile ordonanţei de urgenţă care limitează angajările în sistemul bugetar.

"Am făcut un apel la toate spitalele de România să scoată posturile la concurs. Acum, sigur că ne găsim într-o perioadă în care există o ordonanţă care limitează angajările în toate sectoarele, nu numai în sectorul sanitar", a afirmat duminică prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

"Eu o să fac din nou acest apel la spitale să solicite posturile de medici, de asistenţi medicali de care au nevoie şi să le scoată la concurs şi vă promit că voi face un memorandum în Guvern ca să se aprobe scoaterea la concurs a acestor posturi, chiar dacă există în vigoare această ordonanţă", a completat ministrul.

Astfel, peste 1.000 de tineri medici au susţinut săptămâna trecută examenul de specialitate şi nu au posturi disponibile, potrivit oficialului.

"Mi se pare o nedreptate şi nu pot să o accept şi nu are niciun fel de raţionalitate să avem peste 1.000 de medici care au devenit specialişti şi ei să nu aibă unde să lucreze. Cred că e foarte clar lucrul ăsta. Sunt convins că Guvernul va aproba un astfel de memorandum care să permită ocuparea posturilor libere de către medicii care nu au în momentul de faţă un angajament", a afirmat Alexandru Rafila.

"Această mie de specialişti care tocmai a susţinut examenul este, probabil, cel mai bun exemplu. Trebuie să-i angajăm aici, în ţară, avem nevoie de ei, nu trebuie să încurajăm în niciun fel emigraţia personalului medical calificat", a adăugat ministrul.

Pentru deblocarea angajărilor în sistemul de Sănătate este nevoie ca spitalele publice să scoată posturile la concurs.

"Nu Ministerul Sănătăţii face angajări, spitalele fac angajări pe ambulatoriile de specialitate şi aşa mai departe. Dânşii trebuie să ne trimită nouă solicitările de locuri pe care vor să le scoată la concurs şi, în momentul acela, imediat, în decurs de 48 de ore, înaintăm memorandumul spre aprobare Guvernului României", a mai spus Alexandru Rafila.

CURTEA DE CONTURI: DOAR 17% DIN POSTURILE LIBERE DIN SPITALE, SCOASE LA CONCURS

Raportul Curţii de Conturi a prezentat situaţia numărului de posturi vacante şi al celor scoase la concurs în cel 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii în perioada 2014-2021.

În această perioadă, numărul de posturi vacante a fost de 1.428, în medie, iar numărul posturilor scoase la concurs de doar 248, “ceea ce rezultă că, în perioada analizată, au fost scoase la concurs 17% din posturile vacante”.

“Astfel concluzionăm că, în medie, 83% din posturile vacante nu au fost scoase la concurs. Dacă ne raportăm la numărul de posturi ocupate prin concurs din cele scoase la concurs (rata de promovabilitate), rezultă că au fost ocupate, în medie, 80% din posturile scoase la concurs”, se menţiona în raportul.

viewscnt