O echipă de medici de la Spitalul Universitar a realizat o embolizare de fistulă carotido-cavernoasă la un pacient tânăr ce risca să-și piardă vederea la un ochi

Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de medici din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalului Universitar de Urgență București, coordonată de dr. Bogdan Dorobăț, a realizat recent o intervenție prin embolizare de fistulă carotido-cavernoasă în cazul unui pacient foarte tânăr care a suferit o traumă oculară în urma unui accident rutier.

“Pacientul avea o fistulă carotido-cavernoasă directă, adică o spărtură de comunicare între artera și vena din spatele ochiului, care a apărut după un accident rutier, el stând în spate, a dat cu capul de tetieră și și-a lovit și ochiul”, a declarat dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiodiagnostic.

Simptomatologia pacientului nu era dintre cele mai severe, în condițiile în care vederea nu i-a fost afectată, însă ochiul începuse să se umfle.

„Astfel de cazuri nu au soluție chirurgicală, iar în urma unei angiografii care i s-a făcut, s-a stabilit să ajungă la Compartimentul de Radiologie Intervențională de la SUUB”, au precizat reprezentanții spitalului.

Tehnica angiografică în faza arterială este cea mai eficientă metodă imagistică în detectarea fistulelor carotido-cavernoase.

“Șocul post-traumatic este cel în urma căruia se produc astfel de spărturi la nivelul ochiului și exista potențialul ca vederea să-i fie afectată, în caz extrem putând să apară rupturi și mai mari, ceea ce ar fi fost foarte grav”, a menționat dr. Dorobăț.

Echipa medicală de la SUUB a realizat o embolizare de fistulă carotido-cavernoasă. Embolizarea este o tehnică modernă prin care anevrismul (umflătura) este blocat, ruptura fiind închisă cu spirale pentru blocarea comunicării anormale a sângelui.

“Am intrat printr-o mică incizie făcută la nivelul piciorului, am «navigat» prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul ochiului, cu un cateter și ulterior am închis vasul de sânge cu niște spirale de platină”, a explicat dr. Dorobăț.

Procedura a fost realizată prin anestezie, intervenția fiind minim-invazivă. Pacientul a fost externat la scurt timp după intervenție, starea lui fiind foarte bună.

Din echipa medicală au mai făcut parte dr. Alexandra Carp (Radiologie Intervențională), dr. Adela Dimitriade (Radiologie Intervențională) și dr. Cristina Tudor (ATI).

Redactia

Articole recente

Celulele corpului uman pot îmbătrâni și cu 5 ani în decurs de o zi, sugerează un studiu

Vârsta biologică a celulelor și țesuturilor noastre este adesea determinată prin însumarea modificărilor epigenetice. Acestea au loc regulat și natural,…

12 mai 2024 11:44

Pentru prima dată în istorie, un cancer ar putea fi eliminat. Ce strategie aplică Statele Unite

Medicii și specialiștii din Statele Unite se mobilizează în jurul un obiectiv îndrăzneț și anume să elimine, pentru prima dată,…

12 mai 2024 9:40

Vacile au receptori ai gripei umane și au potențialul de a răspândi gripa aviară la oameni, sugerează un studiu recent

O echipă internațională de cercetători a descoperit că vacile de lapte din Statele Unite, despre care se crede că au…

11 mai 2024 11:05

Spirometrii gratuite oferite în acest weekend la București şi Timişoara pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului

Societatea Română de Pneumologie va oferi, sâmbătă şi duminică, spirometrii gratuite, în Bucureşti şi Timişoara, pentru a marca Ziua Mondială…

11 mai 2024 9:29

Concuziile unui studiu desfășurat timp de 30 de ani asociază alimentele ultraprocesate cu un risc mai mare de deces timpuriu

Tot mai multe dovezi leagă alimentele ultraprocesate de riscuri mai mari de obezitate, boli de inimă, diabet și cancer intestinal,…

10 mai 2024 17:22

Vaccinurile au salvat peste 150 de milioane de vieți în ultima jumătate de secol, estimează experții în sănătate

O echipă internațională de cercetători în domeniul sănătății și al medicinii, și lucrători ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au…

10 mai 2024 16:11

Ziua internaţională a luptei împotriva lupus: peste 5 milioane de pacienți cu această afecțiune la nivel mondial

În data de 10 mai este marcată ziua internațională a luptei împotriva lupus, o boală autoimună cu o componentă genetică,…

10 mai 2024 15:10

Oamenii de știință au produs noi cunoștințe despre geneza celei mai frecvente afecțiuni structurale a sistemului nervos uman

Un grup de cercetători de la facultatea de medicină a Universității San Diego din California a condus o investigație care oferă…

10 mai 2024 15:09

O recentă descoperire deschide calea pentru următoarea generație de implanturi oculare

Un grup de cercetători de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia, Universitatea Freiburg din Germania și Institutul de Neuroștiințe din…

10 mai 2024 14:05

Un sindrom complet nou legat de Covid, identificat într-o cercetare internațională

Cercetători de la universitățile California (UC San Diego), din Statele Unite, și  Leeds, din Marea Britanie, și-au unit forțele recent…

10 mai 2024 13:02