O nouă cercetare prezentată la reuniunea anuală a Colegiului American de Cardiologie a arătat că postul intermitent ţinut pe termen lung a îmbunătăţit starea de sănătate a persoanelor cu COVID-19 care au un istoric de boli de inimă.
„Ştim deja că postul regulat pe perioade lungi de timp poate duce la îmbunătăţirea generală a sănătăţii. Aici am descoperit că poate duce la rezultate mai bune la pacienţii cu COVID-19 care au necesitat un cateterism cardiac. Postul nu va opri neapărat un eveniment cardiac, dar poate preveni ca persoanele să dezvolte insuficienţă cardiacă ulterior”, a declarat dr. Benjamin Horne, director de epidemiologie cardiovasculară şi genetică la Intermountain Health.
Cercetarea se bazează pe datele pacienţilor din registrul Intermountain INSPIRE, concentrându-se pe cele 464 de persoane din registru care au avut o procedură de cateterism cardiac în perioada februarie 2013 – martie 2020 şi care au fost diagnosticate cu COVID-19 în perioada 6 martie 2020 – 8 aprilie. 2022.
Dintre cele 464 de persoane, 29% au raportat că ţin post de rutină. Cei care au ţinut post de rutină au avut o rată mai mică de spitalizare, complicaţii şi decese legate de inimă decât cei care au spus că nu ţin post de rutină.
Mulţi dintre pacienţii care au raportat că postesc, fac acest lucru în prima duminică a fiecărei luni, când se privează de mâncare şi băutură două mese consecutive.
„Aceste rezultate arată că postul pe termen lung poate ajuta la prevenirea insuficienţei cardiace, chiar şi la pacienţii care au deja atât COVID-19, cât şi probleme cardiace”, a spus Horne.
În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege beneficiile specifice ale postului intermitent în ceea ce priveşte protecţia împotriva bolilor de inimă, cercetătorii subliniază faptul că postul poate reduce inflamaţia şi poate promova autofagia, procesul prin care organismul curăţă celulele vechi sau deteriorate.
Cercetătorii recomandă însă că înainte de a începe o nouă practică de post consultarea unui medic.
Postul intermitent mai precis dieta care presupune ca persoana să sară peste micul dejun şi să mănânce într-un interval de 8 ore, iar apoi, în următoarele 16 ore să nu consume nimic, poate ajuta la prevenirea şi gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul şi bolile de inimă.
Un alt studiu s-a aplecat asupra postului intermitent, demonstrând că ora din zi la care se serveşte masa este la fel de importantă pentru sănătate ca şi alimentele consumate.
„Postul intermitent poate îmbunătăţi somnul şi calitatea vieţii unei persoane, dar poate reduce riscul de obezitate, diabet şi boli de inimă”, a declarat cercetătoarea Satchidananda Panda, de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California.