Plafonarea taxei clawback pentru medicamentele fabricate în România la 15% va stimula investiţiile în producţia din ţară şi va menţine locurile de muncă, consideră Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).
Anunţul se referă la proiectul legislativ PLX 78/2020, care introduce o taxă clawback plafonată şi diferenţiată: 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative şi 20% pentru cele generice. Plenul camerei Deputaţilor a votat proiectul în 23 aprilie, însă pentru intrarea în vigoare a măsurii este nevoie de promulgarea legii de către preşedinte şi publicarea în Monitorul Oficial.
"Votul din Parlament care plafonează taxa clawback la 15% pentru fabricile din România este o corecţie necesară pentru ca industria medicamentelor să aiba viitor, fiind totodată un semnal pozitiv dat de politicieni pentru continuarea investiţiilor în extindere tehnologică şi păstrarea locurilor de muncă în ţară", menţionează patronatul, într-un comunicat remis 360medical.ro.
Organizaţia acuză că "o maşinărie bine organizată şi finanţată" denigrează de mai mulţi ani medicamentele generice fabricate în România.
“În mare parte a reuşit, pentru că, din cauza creşterii taxei clawback de la 12% în 2016 la aproape 30% în 2019, cota de piaţă a medicamentelor fabricate în ţară s-a redus la sub 10%, deficitul balanţei comerciale din industrie generează 15% din deficitul total al României, iar fabricanţii din ţară şi-au anulat sau amânat investiţii capitale de circa 100 milioane de euro”, a afirmat directorul executiv al PRIMER, dr. Dragos Damian, citat în comunicat.
Patronatul consideră că votul din Camera Deputatilor stimulează continuarea investiţiilor, mai ales în perioada de după pandemia de coronavirus, când România va trebui să producă suficiente medicamente pentru a face faţă nevoilor populaţiei.
"Plafonarea taxei clawback la 15% este primul pas pentru ca industria din ţară să îşi revină după 5 ani de decredibilizare. Următorul pas este unul logic, şi anume ca industria să fie desemnată domeniu de interes strategic, pentru a putea să pună la dispoziţia pacienţilor şi mai multe medicamente din producţie domestică", mai afirmă dr. Damian.
PRIMER reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din România, cu o capacitate cumulată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice.
Nivelul taxei clawback impuse producătorilor de medicamente a fost calculată la nivelul de 27,65% pentru ultimul trimestru al anului trecut de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în creştere faţă de nivelul din trimestrul anterior (când a fost de 26,49%).
Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă prevede că taxa clawback pentru trimestrul I al anului 2020 se plafonează la valoarea din ultimul trimestru al anului trecut.