Ordinul care suspendă pentru 30 de zile internările, intervenţiile chirurgicale şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate vine să prioritize resursele din sistemul sanitar. Potrivit dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ordinul este foarte clar şi nu închide spitalele.
Închiderea spitalelor timp 30 de zile pentru pacienţii cronici este o măsură care va duce la agravarea stării de sănătate a pacienţilor cronici şi chiar la decesul lor în unele cazuri.
,,După aproape 2 ani de pandemie, autorităţile nu sunt capabile să instituie măsuri eficiente privind tratarea pacienţilor COVID dar şi a pacienţilor cronici. De fiecare DATĂ sunt luate măsuri care exclud pacienţii cronici şi li se limitează accesul la servicii medicale şi tratamente. Acest lucru arată dezinteresul autorităţilor pentru reformarea sistemului de sănătate şi investiţii care să ajute spitalele să depăşească criza COVID. Protestăm împotriva măsurii de a limita accesul pacienţilor cronici la servicii medicale şi invităm autorităţile responsabile să instituie măsuri care să ajute toţi pacienţii din România, indiferent că sunt pacienti COVID sau non-COVID! Dacă nu luăm urgent măsuri corecte şi concrete, România va muri, încet şi sigur!”, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).
În opinia reprezentantului pacienţilor, deciziile luate de către autorităţi începând cu luna martie anul trecut au dus la decesul a sute de mii de bolnavi cronici.
,,Conform declaraţiilor oficiale, 88% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer în perioada 2014 – 2021 au decedat. Nu răspunde nimeni pentru aceste decese prevenibile, nu am învăţat nimic din greşelile de până acum, de aceea continuăm să repetăm aceste greşeli cu consecinţe dramatice pentru bolnavii cronici. În acest moment, România are mai multe decese datorate bolilor cronice comparativ cu decesele datorate infecţiei cu SARS-COV2!”, e de părere Irimia.
88% dintre pacienţii trataţi cu cancer au decedat în 2020, potrivit unor date şi declaraţii oficiale şi 25% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic, potrivit unui studiu COPAC.
,,Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităţilor să închidem din nou spitalele pentru pacienţii cronici. Pandemia nu va pleca aşa uşor, iar pacienţii cronici vor plăti, unii chiar cu viaţa. În plus şi statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicaţiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeaşi soluţie ca la început să închidem spitalele, în condiţiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
Dr. Raed Arafat a făcut aseară precizări în spaţiul public cu privire la Ordinul care restricţionează internările şi intervenţiile medicale care nu sunt urgenţe, spunând că e decizia medicului ce caz poate fi amânat. Dacă e un pacient cu motive oncologice pentru operaţie, medicul e cel care ia decizia să-l opereze sau nu.
,,Nu se face nici prin Ordin, nici de către şeful spitalului, nici de emitentul Ordinului. Prioritizarea resurselor se aplică atunci când avem limitate resursele. Nu suntem nici prima, nici ultima ţară care ia astfel de măsuri. Spitalul e plin de cazuri ce pot fi amânate. În timp ce pun presiune pe spital cazuri ce nu pot aştepta”, a explicat Arafat, susţinând că Ordinul se bazează pe un principiu din medicina de dezastre.