România se confruntă cu o criză de asistenţi medicali stomatologi după ce programele dedicate de studiu din universităţile de medicină şi farmacie au fost sistate în ultimii ani, potrivit decanului Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iaşi.
"Avem 1.500 de medici dentişti în judeţul Iaşi şi doar 30 asistenţi medicali stomatologi care deservesc activitatea cabinetelor şi clinicilor de medicină dentară. Asta înseamnă că deficitul este enorm", a spus Norina Forna, citată de Agerpres.
Situaţia este similară şi în alte regiuni din ţară, deoarece de mai mulţi ani în toate facultăţile din ţară a fost sistat programul de studiu pentru asistenţi medicali stomatologi din lipsa adresabilităţii de la acel moment.
"Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. Asta înseamnă fie o reprofilare a asistenţilor de medicină generală, acest lucru s-a produs prin specializarea la locul de muncă, fie s-a realizat prin efectuarea studiilor la şcolile postliceale, însă nu la studii de licenţă", a menţionat decanul.
„Din acest punct de vedere, noi, cei de la Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi, am înfiinţat şi acreditat un program de asistente medicale de profilaxie care va începe din toamna anului 2020. Programul este al doilea din ţară. Practic, asistenţii licenţiaţi în acest domeniu vor putea profesa oriunde în Europa şi în lume”, a completat prof. univ. dr. Norina Forna.
Iaşul se confruntă nu doar cu lipsa asistenţilor medicali stomatologi, ci şi cu lipsa cabinetelor de medicină dentară şcolară din mediul rural.
Potrivit statisticilor, în 39 din cele 93 de comune din judeţul Iaşi nu există niciun astfel de cabinet medical dentar şcolar sau de stat.