Asiguraţii din România pot solicita în mod oficial înlocuirea cardului european de asigurări sociale de sănătate, urmând să primească, contra cost, un card duplicat valabil până la expirarea cardului iniţial, arată un ordin elaborat de Casa Naţională de Asigurăi de Sănătate (CNAS) şi publicat marţi în Monitorul Oficial, care introduce o nouă procedură în acest sens.
Proiectul a fost prezentat în 20 decembrie 2019 de 360medical.ro.
Cardul european duplicat se poate emite în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului european de sănătate al unei persoane, în cazul modificării datelor personale ale asiguratului sau în “alte situaţii justificate”.
Pentru eliberarea unui card duplicat, asiguratul trebuie să depună o cerere la casa de asigurîri de sănătate în a cărei evidenţă se află, potrivit procedurii.
“Cheltuielile aferente producerii şi distribuţiei cardului duplicat se suportă de către asigurat”, menţionează noul ordin.
Emiterea cardului duplicat se face în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) oferă dreptul la asistenţă medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre ale UE, ale Spaţiului Economic European şi în Elveţia.
Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE sau SEE sau în Elveţia cu scopul obţinerii unui tratament medical planificat.
CEASS acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă. Pentru anumite servicii, este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate aceste servicii.
Potrivit CNAS, cardul se eliberează la solicitarea asiguratului, care va depune în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, o cerere – tip. În termen de 7 zile de la depunerea solicitării, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii poştale.
Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de doi ani de la data emiterii.
În noiembrie, CNAS a semnat un acord-cadru pentru o perioadă de trei ani în baza căruia a fost reluată tipărirea şi distribuţia de carduri europene de sănătate, începând din 15 noiembrie 2019.
Instituţia a anunţat că analizează posibilitatea implementării unui sistem care să permită transmiterea online a cererilor de eliberare a cardurilor, fără a mai fi obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurări.