Tehnologia REMS, de 5 ori mai exactă ca DEXA pentru diagnosticarea osteoporozei, utilizată şi în România

Tehnologia REMS, de 5 ori mai exactă ca DEXA pentru diagnosticarea osteoporozei, utilizată şi în România

O tehnologie complet neinvazivă, similară ecografiei, apărută în urmă cu trei ani în lume, este folosită şi în România într-o clinică privată şi în câteva spitale din Bucureşti. Tehnologia REMS (Radiofrequency Echografic Multi Spectometry) utilizează un fascicul de radiofrecvenţă din spectrul ultrasunetelor pentru analiza densităţii şi a arhitecturii osoase. Aceasta are o acurateţe de 5 ori mai mare decât DEXA, nu iradiază şi este extrem de rapidă, durează doar 5 minute determinarea.

,,Această tehnologie este bazată pe examinarea cu ultrasunete, similară unei ecografii, numai că prelucrarea semnalelor de radiofrecvenţă care se folosesc se face în două moduri, într-un  mod ecografic pentru vizualizarea zonei ţintă pe care o analizăm şi o altă prelucrare a spectrelor brute de radiofrecvenţă, care sunt analizate şi apoi comparate cu modele spectrale de referinţă de la pacienţi sănătoşi şi pacienţi cu osteoporoză. Faptul că această tehnologie este complet neinvazivă aduce nişte avantaje cum ar fi: monitorizarea la un interval mai redus decât se poate face cu metodele actuale, faptul că nu are radiaţii ionizante nu necesită condiţii speciale pentru cameră, protecţii, deci se poate amplasa oriunde şi va putea deveni foarte accesibilă pentru populaţie. De asemenea, poate fi folosită în screening, pentru că oricine se poate testa fiind complet neinvazivă”, a declarat dr. Gabriel Ghitescu, Directorul Medical Osteodensys, prima clinică privată din România care foloseşte tehnologia neinvazivă REMS pentru diagnosticul osteoporozei şi osteopeniei.

Testul Echos pentru determinarea densităţii şi fragilităţii osoase, efectuat în clinica Osteodensys, se face cu echipamentul Echostation produs de firma italiană Echolight, care deţine patentul tehnologiei REMS. Echipamentul, complet neinvaziv, rapid si automat, poate detecta modificari ale valorii densităţii osoase de 5 ori mai mici decât DEXA.

REMS, utilizată şi la gravide şi copii

Metoda se foloseşte deja în majoritatea ţărilor din Europa, fiiind certificată în CE. În America a primit anul trecut aprobarea FDA. Se mai utilizează şi în America de Sud şi Japonia. REMS este disponibilă în România de aproape trei ani de zile şi există chiar şi o experienţă locală care confirmă rezultatele comunicate la nivel european. La spitalele Sf. Maria din Bucureşti, Cantacuzino, Colentina, Spitalul Militar, Institutul de Endocrinologie Parhon se folosesc astfel de aparate bazate pe tehnologia REMS.

,,Noi la spitalul ,,Sf. Maria am avut DEXA şi am putut să facem comparaţie între cele două determinări şi vrem să continuăm. Am făcut determinări la pacienţi cu poliartrită reumatoidă pe care-i urmărim în timp, la 6 luni şi la un an, mai avem loturi dar mai mici pentru pacienţii cu colagenoză, pentru pacienţii cu diabet, cu artrită psoriazică, plus lotul martor. Rezultatele sunt concordante cu ce se obţine la DEXA clasică. Este o metodă uşor de folosit, pe care poţi s-o duci şi la patul pacientului”, a declarat dr. Violeta Bojincă, medic reumatolog la spitalul Sfânta Maria din Capitală.

Având în vedere că nu este invazivă, REMS nu are o limitare de vârstă. Mai mult sunt şi alte categorii de pacienţi care pot beneficia de această testare, spre exemplu femeia gravidă sau chiar copiii care au anumite patologii.

Introducerea metodei în ghidurile europene, următorul pas

În prezent, specialiştii aşteaptă includerea metodei în ghidurile europene. Un pas major a fost făcut în această direcţie, Societatea Europeană de Osteoporoză (ESCEO) avut o întâlnire de consens a experţilor din cadrul societăţii şi ca urmare a întâlnirii s-a publicat un articol în septembrie 2019, în revista de specialitate “Aging Clinical and Experimental Research” referitor la avantajele tehnolologiei REMS în diagnosticarea osteoporozei şi osteopeniei.

„Evidenţele stiinţifice disponibile descriu densitatea osoasă măsurată cu REMS ca un parametru de diagnostic de acurateţe şi predictor al riscului de apariţie a fracturii osoase. Mai mult, REMS a arătat potenţial adiţional în estimarea fragilităţii scheletale, bazată pe Scorul de Fragilitate, independent de densitatea osoasă”, sunt concluziiile elaborate de experţii ESCEO şi publicate în Aging Clinical and Experimental Research”.

Medicii spun că nu se poate vorbi despre eliminarea DEXA. REMS este o altă metodă care poate fi folosită de specialişti, iar faptul că aceasta va fi luată în calcul la revizia ghidurilor, va putea duce ulterior la introducerea şi în ghidurile naţionale, şi apoi la iniţierea unor discuţii cu CNAS privind decontarea acesteia.

,,Nu se pune problema să înlocuim DEXA, o metodă validată, acceptată de OMS. Dar acum avem şi altă variantă. Când o să apară validarea în ghiduri, o să apară şi la noi în ghidurile naţionale, atunci n-o să mai fie nicio problemă să fie folosită la diagnostic şi tratatemt. Acum sunt nişte rigori care trebuie respectate. Ca să poţi să dai tratament de osteoporoză unui pacient acum, trebuie să ai validare pe scorurile de pe DEXA”, a precizat dr. Bojincă.

Testul Echos, efectuat în clinica Osteodensys, costă 250 lei şi presupune osteodensitometria vertebrală şi de şold. Preţul  unui aparat Echostation se ridică la aproximativ 55.000 euro, iar clinica privată are 3 astfel de aparate. Spitalele din Bucureşti au folosit aparatele pentru a testa metoda.

viewscnt