Un dispozitiv dezvoltat în SUA poate administra mai multe medicamente pentru cancer cerebral și detecta rapid răspunsul la tratament al pacienților

Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de cercetare biomedicală de la Universitatea Huston a dezvoltat un cip microfluidic pentru cancer cerebral ce poate administra mai multe medicamente simultan pacienților cu glioblastom și detecta rapid răspunsul la tratament al acestora.

Glioblastomul este cea mai frecventă tumoră la nivelul creierului, reprezentând circa 50% din numărul total de cazuri de cancer de creier.

În prezent, rata de supraviețuire după cinci ani a pacienților cu glioblastom este de doar 5,6%.

“Noul cip generează sferoizi la nivelul tumorilor, sau clustere, și oferă evaluări extinse asupra răspunsului celulelor tumorale la diferite concentrații și combinații de medicamente. Această platformă poate optimiza folosirea probelor prelevate de la pacienții cu glioblastom pentru a furniza date valoroase privind creșterea tumorii și răspunsul la terapiile medicamentoase”, a precizat Metin Akay, profesor de inginerie biomedicală, citat de sciencedaily.com.

Studiul, prezentat recent în publicația Open Journal of Engineering in Medicine and Biology, arată că abilitatea de a evalua rapid eficiența medicamentelor pentru cancer ar reprezenta un mare pas înainte față de protocoalele actuale, care prevăd administrarea medicamentelor și apoi testarea efectelor în următoarele luni.

Unui pacient care nu răspunde la tratament i se poate schimba terapia abia după câteva luni după protocoalele actuale, ceea ce de multe ori reduce șansa de supraviețuire.

În schimb, noul dispozitiv poate determina combinația optimă de medicamente pentru un pacient doar după două săptămâni, potrivit cercetătorilor care au dezvoltat tehnologia.

În studiile efectuate cu noul dispozitiv, cercetătorii au prelevat o porțiune din biopsie, au cultivat-o și apoi au introdu-o în cip. Ulterior, cercetătorii au introdus medicamentele folosite în chimioterapie în valvele cipului pentru a determina cea mai bună combinație și doză care să ucidă cele mai multe celule ale tumorii.

Cercetătorii au cultivat sferoizi tumorali 3D, sau clustere, din celulele de glioblastom cultivate și prelevate direct de la pacient in vitro și au investigat efectul combinației temozolomidă – inhibitor al factorului nuclear kB asupra tumorii.

Potrivit cercetătorilor, aceste medicamente au efecte sinergice de inhibare asupra dezvoltării sferoizilor atunci când sunt folosite în combinație.

Utilizând dispozitivul, cercetătorii au putut detecta combinația și doza optimă de medicamente pentru fiecare pacient în doar câteva săptămâni.

Redactia

Vezi comentarii

Articole recente

Aproape 10.000 de substanțe chimice se pot infiltra în alimente din recipientele de plastic, relevă un studiu alarmant

Ambalajele alimentare din plastic conțin substanțe nocive. Cercetătorii au descoperit până la 9936 de substanțe chimice diferite într-un singur produs…

27 aprilie 2024 11:34

O nouă terapie genică pentru o afecțiune rară a sângelui, autorizată în SUA

Persoanele cu hemofilie au un defect într-o genă care reglează producția de proteine numite factori de coagulare, ce pot provoca…

27 aprilie 2024 9:29

Leziunile adânci ale pielii pot declanșa modificări în microbiomul intestinal, au descoperit oamenii de știință

Deteriorarea pielii nu are loc întotdeauna doar la nivelul suprafeței. Noi cercetări au descoperit că rănile mai adânci în carne…

26 aprilie 2024 17:31

Încă 8 medicamente noi, aproape de autorizare în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat în luna aprilie autorizarea a opt noi medicamente pentru punere pe piața Uniunii…

26 aprilie 2024 16:50

OMS: Utilizarea excesivă a antibioticelor în pandemie a exacerbat rezistenţa la antimicrobiene

Noi dovezi furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că utilizarea excesivă a antibioticelor la nivel mondial în timpul…

26 aprilie 2024 15:02

Cercetătorii au publicat rezultatele finale ale unui studiu clinic cheie cu o terapie genică pentru o afecțiune ereditară de sânge

Într-un studiu de referință, un consorțiu internațional condus de cercetători de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) a publicat…

26 aprilie 2024 14:02

Un spital din Galați va folosi inteligența artificială pentru tratarea cancerului

Secţia de Radioterapie al celui mai mare spital din județul Galați va fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie care…

26 aprilie 2024 13:01

Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului a intrat în ultima fază a testelor clinice

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager (ARNm) împotriva melanomului, care are şi potenţialul de a stopa…

26 aprilie 2024 12:02

Transplanturile de organe rămân la un nivel scăzut în România, pe fondul numărului mic de donatori

Activitatea de transplant de organe se menține la un nivel foarte scăzut în România, ca urmare a numărului mic de…

26 aprilie 2024 11:32

GSK a dat în judecată Pfizer și BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor împotriva Covid-19

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din statul american Delaware, joi, acuzând…

26 aprilie 2024 10:50