VIDEO Primul pacient cu implant cerebral al companiei lui Elon Musk, arătat cum joacă şah online, în direct

VIDEO Primul pacient cu implant cerebral al companiei lui Elon Musk, arătat cum joacă şah online, în direct

Compania Neuralink, fondată de Elon Musk, care produce cipuri cerebrale, a transmis miercuri în direct primul pacient cu un implantat în creier care şi-a folosit mintea pentru a juca şah online.

Pacientul, un tânăr în vârstă de 29 de ani, Noland Arbaugh, a rămas paralizat de la umeri în jos în urma unui accident la scufundări.

În recenta demonstraţie, el a jucat şah pe laptop şi a mutat cursorul cu mintea, cu ajutorul dispozitivului Neuralink.

Implantul urmăreşte să le permită oamenilor să controleze cursorul sau tastatura unui computer folosindu-se doar de propriile gânduri.

Tânărului i-a fost implantat cipul în creier în luna ianuarie.

În urmă cu o lună, Musk a declarat că, primul pacient uman cu un cip implantat în creier este capabil să controleze computerul cu ajutorul gândurilor.

„Operaţia a fost super uşoară",  spune tânărul  în videoclipul difuzat pe platforma de socializare X a lui Musk, referindu-se la procedura de implant.

„Am fost literalmente externat din spital o zi mai târziu. Nu am nicio deficienţă cognitivă. Practic renunţasem să mai joc acel joc", a spus el, referindu-se la jocul Civilization VI", voi toţi (Neuralink) mi-aţi dat posibilitatea de a face asta din nou şi am jucat timp de 8 ore la rând".

Vorbind despre experienţa sa cu noua tehnologie, tânărul a spus că aceasta „nu este perfectă" şi că „s-au confruntat cu unele probleme".

„Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este finalul călătoriei, mai este încă multă muncă de făcut, dar deja mi-a schimbat viaţa", a adăugat el.

[ot-video][/ot-video]

Fostul director de program pentru inginerie neuronală la Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite, Kip Ludwig, a declarat că ceea ce a arătat Neuralink nu a este încă un „progres semnificativ".

„Suntem încă în primele zile post-implantare şi există multe de învăţat atât din partea Neuralink, cât şi din partea subiectului, pentru a maximiza cantitatea de informaţii în ceea ce priveşte control care poate fi obţinută", a adăugat el.

Chiar şi aşa, el a precizat că este o evoluţie pozitivă pentru pacient faptul că a reuşit să se conecteze cu un computer într-un mod în care nu putea să o facă înainte de implant.

„Este cu siguranţă un punct de plecare bun", a menţionat el.

Luna trecută, Reuters a relatat că inspectorii Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) au descoperit probleme în ceea ce priveşte păstrarea înregistrărilor şi controalele de calitate pentru experimentele pe animale la compania lui Elon Musk, la mai puţin de o lună după ce start-up-ul a declarat că a primit autorizaţia de a-şi testa implanturile cerebrale pe oameni.

Potrivit unor postări de pe reţeaua X, Musk ar fi anunţat că Blindsight, pentru redarea vederii, este următorul produs Neuralink după Telepathy (telepatie).

Scopul acestuia va fi să restabilească vederea unei persoane care s-a născut oarbă.

viewscnt