Chirurgie minim invazivă în România, de 6 ori mai puţin ca în Europa

Chirurgie minim invazivă în România, de 6 ori mai puţin ca în Europa

România are un centru unic în Europa de Sud-Est dedicat instruirii în chirurgia minim invazivă şi intervenţiilor asistate robotic sau endoscopic. Surgical Training Institute (STI), lansat  în cadrul  Ponderas Academic Hospital, parte a Reţelei de sănătate Regina Maria, pune la dispoziţia medicilor, studenţilor şi asistenţilor medicali un spaţiu i generos, echipat adecvat pentru însuşirea cunoştiinţelor şi aptitudinilor necesare utilizării noilor tehnologii, sub atenta coordonare a experţilor şi în cadrul programelor educaţionale cu recunoaştere internaţională.

Cu toate acestea, România este codaşă în ceea ce priveşte chirurgia minim invazivă. Potrivit prof. univ. dr. Cătălin Copăescu, Directorul Executiv al STI, aplicarea tehnicilor minim invazive este de 5-6 ori sub media europeană.

,,Sunt parcate echipamente care uneori au fost neatinse sau subutilizate. Vor apărea noi tehnologii, iar noi o să avem nevoie de noi investiţii, fiindcă nu am reuşit să le folosim pe acelea, fie pentru că nu ne-am instruit suficient fie pentru că nu a existat un suport instituţional pentru a procura ceea ce mai e nevoie”, a declarat prof.univ.dr. Cătălin Copăescu, într-un interviu video acordat 360medical.ro pe care-l puteţi urmări integral aici.

STI este dotat cu 9 posturi de training şi aparatură de ultimă generatie, cu echipamente care suportă transmisiuni 3D 4K pentru video conferinţe şi demonstraţii operatorii din ţară sau străinătate, investiţia fiind de ordinul câtorva milioane de euro.

,,Numai fiecare din cele 9 posturi înseamnă în jur de 100.000 de euro”, a precizat renumitul chirurg Copăescu, subliniind că apar mereu noi tehnologii sau îmbunătăţiri ale acestora cu care Surgical Training Institute ţine pasul.

Programul de training acoperă mai multe domenii, printre care endoscopie, chirurgie generală, ginecologie, urologie, ORL, ortopedie, neurochirurgie sau chirurgie robotică, iar cursurile se vor desfăşura cu o frecvenţă mai ridicată. În plus, preţurile cursurilor din acest centru sunt cu o treime mai mici decât în Europa.

Prof. Copăescu a afirmat că şi-a propus să creeze un model care să fie replicat la nivel european în ceea ce priveşte instruirea medicilor şi că ar trebui ca şi instituţiile şi spitalele să se implice mai mult în procesul de educare a specialiştilor. Detalii despre cursuri găsiţi la https://www.surgicaltraininginstitute.com/courses/all

viewscnt