Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei în Uniunea Europeană. Anul trecut, în România a fost epidemie de gripă, soldată cu 199 de decese, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Copiii şi adolescenţii sunt o categorie vulnerabilă în faţa gripei, atrage atenţia dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, în interviul video realizat special pentru 360medical.ro.
,,Ar trebui să ne fie frică de gripă, indiferent de vârstă, pentru că nu există categorii preferenţiale la care acţionează virusul gripal. Virusul vine şi prinde pe oricine, chiar şi pe persoanele sănătoase şi cu sistem imunitar bine pus la punct. Este destul de virulent şi din această cauză singura posibilitatea de-a ne proteja fiind vaccinarea este bine să ne vaccinăm toţi”, a precizat dr. Sandra Alexiu.
Categorii aflate la risc
Asociaţia Pro Imunizare derulează campania de informare şi promovare a vaccinării antigripale în rândul populaţiei de copiii: ,,Protejează-ţi copilul împotriva gripei!”, o categorie aflată la risc în ceea ce priveşte infecţia cu virus gripal. În categoriile cu risc intră: personalul medical incluzând medicii, asistenţii medicali, tot personalul de la portar până la managerul spitalului, medicii din ambulatoriu şi din cabinetele de specialitate, copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani, gravidele, pacienţii cu anumite boli cronice precum: bolile respiratorii sau bolile cardiovasculare, diabet, leucemii, limfoame şi persoanele cu vârste peste 65 ani.
,,Copiii sunt mai vulnerabili pentru că în rândul lor circulă virusul gripal mai intens, fiindcă ei sunt în colectivităţi în permanenţă, merg la şcoală, la grădiniţă, la liceu şi, de asemenea, pentru că sunt focare pentru alţii. Ei duc acasă, la ei, la bunici, la rude sau în alte colectivităţi şi împrăştie foarte uşor orice fel de virus, şi mai ales, virusul gripal în această perioadă”, a precizat dr. Sandra Alexiu.
Tipuri de vaccin gripal în România şi forme de administrare
În prezent, pe piaţa din ţara noastră există două tipuri de vaccin gripal: unul injectabil, care este tetravalent (două tulpini de tip A şi două de tip B) şi care are virus inactivat şi altul care se administrează intranazal, compus tot din 4 tulpini de virus gripal, doar că în acest caz virusul este viu atenuat. În ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia trebuie să facă două doze de vaccin gripal în cazul în care nu au fost vaccinaţi niciodată împotriva gripei şi au vârsta sub 9 ani.
,,Dacă se scapă o doză, sezonul viitor gripal copilul trebuie să facă două doze pentru că prima dată nu le-a făcut”, a precizat medicul de familie.
Vaccinarea se recomandă a fi făcută începând cu 1 septembrie, dar se poate şi mai târziu, având în vedere că sezonul gripal începe în luna noiembrie. Vârfurile de incidenţă sunt în ianuarie şi februarie. 360medical.ro realizează mai multe materiale informative pe subiectul vaccinării antigripale.
Vedeţi si:
Vaccinul gripal pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 3 ani se lasă mult aşteptat