Guvernul a adoptat săptămâna aceasta o ordonanţă de urgenţă privind condiţiile examenului de rezidenţiat, care oferă posibilitatea rezidenţilor de a face pregătirea şi în spitalele private, spitalele militare şi în spitalele judeţene mari. Ce cred managerii spitalelor private despre această măsură, aflaţi de la conf. univ. dr. Carmen Orban, director general al Grupului Monza, şi de la prof. univ. dr. Cătălin Copăescu, director executiv al Surgical Training Institute (STI), ambii medici în spitale private care vor participa la programul de rezidenţiat.
,,Echipa noastră împreună cu echipa Guvernului a reuşit să găsească o soluţie europeană de a lărgi baza de formare pentru aceşti tineri minunaţi pe care-i avem. Din 2020, tinerii rezidenţi îşi vor putea efectua stagiile de formare atât în spitalele militare din România, în spitalele judeţene mari cât şi în spitalele private”, a declarat dr. Victor Costache, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă, pe care 360medical.ro a transmis-o integral live.
Ministerul Sănătăţii a precizat că la programul de rezidenţiat vor participa spitalele private mari, din lanţurile importante, numind Spitalul Monza, reţeaua MedLife, spitalul Sanador şi reţeaua Regina Maria, în special la Spitalul Ponderas, criteriile după care au fost alese aceste unităţi sanitare fiind dotările de ultimă oră şi pregătirea cadrelor medicale.
,,Rezidenţiatul la privat este o necesitate. Eu cred că rezidenţii trebuie să aibă acces şi la spitalele de stat şi la cele private, să muncească mult mai mult şi trebuie să aibă acces la toate informaţiile medicale în domeniul lor, la absolut tot ce se poate face”, a precizat conf.univ.dr. Carmen Orban, director general Grupul Monza.
Măsura va necesita calibrări pe parcursul implementării
Reprezentanţii medicilor rezidenţii susţin că sistemul nu mai putea face faţă numărului mare de rezidenţi care intră în acest proces. Ei salută faptul că începând de acum generaţiile care vin vor putea face rotaţii la stat şi la privat, un lucru normal pentru un medic al zilelor noastre.
,,Noi am militat ca toţi cei care promovează examenul de rezidenţiat să aibă şansa să-şi poată selecta ulterior un loc, s-o poată face în mod real şi nu doar pe hârtie. Suntem conştienţi că este o măsură făcută într-un termen scurt, care va necesita calibrări pe parcursul implementării şi ne bucură că se recunoaşte din partea Ministerului acest lucru şi că vom fi într-un grup de lucru în care vom putea calibra măsura pe termen lung”, a declarat Teodor Cristian Blidaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).
Instruirea medicilor în cel mai bun loc, indiferent de forma de proprietate a spitalului
,,Nu există o selecţie a instituţiilor în funcţie de forma de proprietate. Noi suntem medici şi avem pacienţi pe care trebuie să-I tratăm”, e de părere prof. univ. dr. Cătălin Copăescu. În opinia directorului executiv al Surgical Training Institute, medicii trebuie să îşi caute cel mai bun loc unde se pot instrui indiferent de forma de proprietate a spitalului.
,,Majoritatea aparatelor care asigură performanţa imagistică astăzi se află în privat. Unde s-ar putea instrui un medic rezident pe radiologie, dacă nu pe aparatele care au o activitate continuă, uneori în trei schimburi. Acolo vin pacienţii, acolo eu trebuie să merg să mă instruiesc”, e de părere prof. Copăescu.
Iar rezidenţii confirmă acest aspect.
,,Un rezident pe chirurgie generală va trebui să treacă şi prin stagii de chirurgie toracică, chirurgie vasculară şi poate spitalul în care este rezident pe chirurgie generală nu poate acomoda acest stagiu de chirurgie vasculară pentru că nu deţine această secţie această specialitate sau nu e abilitată în a pregăti rezidenţi”, a spus Ioan Alexandru Mirea, purtător de cuvânt FASMR.
Prin urmare, soluţia optima rămâne ca stagiile de pregătire pentru medicii rezidenţi să fie combinate: şi la stat şi la privat
Rezidentul nu este doar forţă de muncă!
Că anumite tehnologii medicale nu sunt în spitalele publice se ştie şi de către medici şi de către pacienţi şi de către autorităţi.
,,Există tehnologii care nu sunt în spitalele publice în acest moment din păcate, cum ar fi de exemplu sălile de operaţii experimentale unde pot fi instruiţi rezidenţi practice concret pe animale sau mulaj. Există spitale private care au aceste posibilităţi şi care şi desfăşoară activitate de instruire academică de instruire pentru medici din străinătate în colaborare cu societăţi ştiinţifice consacrate.Ar fi o pierdere pentru sistemul medical românesc să nu beneficiem de experienţa acestor centre şi posibilităţile lor deosebite”, a punctat Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Riscul de-a avea folosi rezidenţii doar ca pe o forţă de muncă suplimentară şi de-a nu învăţa prea multe îî preocupă pe reprezentanţii tinerilor medici care au tras un semnal de alarmă.
,,Rezidentul nu este doar forţă de muncă. De foarte multe ori este perceput aşa, dar el este şi o persoană în formare. Dacă doar vom munci rezidenţii şi nu îi vom şi învăţa, vom avea ulterior medici mai puţin pregătiţi ceea ce este neproductiv. Vrem să ne asigurăm că în acele spitale în care vor ajunge, de orice fel ar fi ele, să existe resurse umane de predare şi o coordonare din partea mediului academic astfel încât ulterior să meargă la universităţi şi să poată să-şi susţină examenele şi cursurile”, a spus Teodor Cristian Blidaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).